Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ITALIJANKA MONIA LIPPI U VISOKO DOLAZI VEĆ ČETIRI GODINE

Italijanka koja već 15 godina živi i radi u New Yorku, Monia Lippi, od 2016.godine redovan je gost Bosanske doline piramida. Pored toga što u Visoko dolazi kao volonterka, Monia svoju profesiju kojom se bavi, pokušava iskoristiti i za promociju projekta istraživanja piramida u Bosni i Hercegovini.

- Rodom sam iz Italije, a već nekih 15 godina živim i radim u New Yorku. Inače se bavim umjetničkom fotografijom, a još od malih nogu od svoje majke sam naslijedila ljubav prema istraživanjima, arheologiji, historiji, pa smo tako zajedno obišle mnoge svjetski poznate arheološke i historijske lokacije. Posebnu strast osjećam prema piramidama, pa sam tako bila i u Egiptu, obilazila brojne lokacije i ono što me iznenadilo jeste to što je sramno ono što vodiči govore, i pogrešno. Uvijek je ista priča, a na bilo kakvo pitanje koje imate ili ima postavite dobijete odgovor da je to misterija ili tajna, dakle bez nekog konkretnog odgovora, što mi se nimalo nije dopalo. Ipak, 2012.godine sam prvi put čula za priču o otkriću piramida u Bosni i Hercegovini i to me iznenadilo, ali i zainteresovalo. Bila sam na konferenciji dr. Osmanagića, svidjela mi se jako priča, ostala sam oduševljena, a cijela priča i prezentacija su bile tako dobre da sam odmah bila uvjerena da je ovdje riječ o piramidama. – priča Monia.

Ovo joj je četvrti dolazak u Visoko, a ima namjeru i dalje se vraćati, jer je sam dolazak bio s jasnim znakom koji je slijedila.

- Kada sam odlučila prvi put doći poslala sam mail i pitala za neki vid saradnje, pošto se bavim fotografijom. Dr. Osmanagić mi je odmah odgovorio, što me iznenadilo, s obzirom na broj mailova koje svakodnevno ima i bio znak da treba doći. Inače, dr. Osmanagić je tako posebna osoba i stiče se utisak kao da su piramide u Bosni čekale da se on pojavi, da ih otkrije i da prenese svoje znanje ljudima. A ovaj dolazak mi je četvrti dolazak ovamo, također sam bila i na ekspedicijama u Egiptu, a u Visokom i Bosanskoj dolini piramida nastale su i brojne, sjajne fotografije, koje objavljujem na svojoj web stranici. – ispričala nam je Monia.

Fotografije iskopavanja i istraživanja pokušala je poslati i veliki svjetskim medijima i magazinima, međutim odgovora nije bilo, a Monia smatra da su u pitanju mnogo veći razlozi i nastojanja da se priča o piramidama u Bosni što manje zna.

- Fotografije koje sam zabilježila 2016.godine poslala sam brojnim magazinima, New York Timesu, Guardianu i brojnim drugim i nisam dobila odgovor. To mi je bilo OK, jer ipak oni imaju mnogo mailova i poruka svaki dan, a i nisam očekivala neki odgovor, s tim da mi je cilj bio da ih uputim u ovu priču, da saznaju za projekat, a do njih je da li će se zainteresovati i doći. Posebno mi je bila fascinantna priča o egiptologu koji je u Visokom boravio na konferenciji 2008. i 2009.godine, a onda kada se vratio u Egipat, ostao je bez posla, jer je potvrdio da je ovdje riječ o piramidama. Iz tog razloga sam uvjerena da cijela ova priča ima veliku političku, ekonomsku i druge pozadine, jer kada ljudi shvate da je ovdje riječ o piramidama i historijskim otkrićima, onda lokacije koje su danas poznate i aktuelne, gube mnogo toga. – zaključila je Monia.

Njezine fotografije i radove moguće je pogledati i na njezinoj web stranici: www.monialippi.com

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 19 avgust 2019 06:44

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved