Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

FENG SHUI U ZELENOJ PIRAMIDI U PARKU ‘RAVNE 2’

Piše: dr. Semir Osmanagić

Otvaranje zelene, kristalne piramide u parku ‘Ravne 2’ donijelo je i nekoliko iznenađenja. Već je dokazano da piramida zbog svog oblika, pravilne orijentacije i 250 kg kvarcnog kristala iz tunela Ravne, povećava koncentraciju negativnih iona do izvanrednih 9.000 ni/ccm. To je koncentracija koja nosi zdravstvene beneficije i desetostruko je veća nego koncentracija na planini Igman u borovoj šumi.

Na podu piramide je naslikan Feng shui Bagua, simbol orijentacije sa osam pravaca, a u sredini piramide se nalaze kvarcni kristali.

Tačno u centru je rijedak primjerak brazilskog kristala, tačnije kristala u kristalu što je rijedak geološki fenomen. Brazil ima najveće depozite kristala u svijetu. Njegovo postavljanje u piramidu povezano je sa odnosom poštovanja prema našoj Planeti, te vezom sa svim kontinentima.

Brazilski kristal je okružen sa šest manjih kristala iz Podzemnog labirinta Ravne. Oni simboliziraju energiju bosanskih piramida, ali i donose specifičnu vibraciju tunela. Ono što se nalazi u cnetru, definira sve ostalo. U našem slučaju, ideja je da se povežemo sa Zemljom i da pojačamo pozitivne enrgije i procese.

Feng shui Bagua na podu ima osam smjerova: istok, zapad, sjever, jug, jugozapad, jugoistok, sjeverozapad i sjeveroistok. Zadatak joj je da harmonizira energije prostora sa elementima u prostoru.

Šta je Feng shui?

Riječ je o umijeću drevne umjetnosti i nauke primjenjene na oblast smještaja/izmještanja u prostoru. Razvijen je prije više od 3.000 godina na imperijalnom dvoru u Kini. U početku ovo je znanje bilo isključivo namjenjeno beneficijama dvorske svite, a razvijali su ga astronomi, naučnici i matemtičari.

Danas se Feng shui poistovjećuje sa unutrašnim dizajnom I arhitekturom. Oni jesu izvanredno važni za primjenu ove drevne vještine, ali Feng shui je I više od toga.

Osnovna ideja je da priroda i zemlja kreiraju svoje energetske tokove, a balansiranje ovih energija dovodi do prosperiteta. Stoga je važno da postvimo objekte, kuće, kancelarije, namještaj itd. Na način koji je u harmoniji sa okolinom.

Feng shui na kineskom znači ‘vjetar-voda’ i zasniva se na ideji da se od sebe udalje negativne energije a prizovu pozitivne. S pozitivnim energijama se pojačava prosperitet u zdravlju, ljubavi, karijeri, međuljudskim odnosima i uopšte u životu.

Moderno društvo odlikuje strest i užurbanost, a primjena Feng shui znanja može pomoći da se eliminira toksična energija koja nas okružuje.

Uputstvo za upotrebu piramide: Ako se žele unaprijediti odnosi u braku, nivo romanse i ljubav, treba se okrenuti u smjeru jugozapada (sjesti u tom smjeru, opustiti se, meditirati i unaprijediti željene relacije).

Feng shui na podu piramide u parku Rvne 2 ima svoj edukativni karakter. Strane svijeta se poklapaju s elementima kreacije i godišnjim dobima: jug-vatra-ljeto, istok-proljeće-drvo, sjever-voda-zima, zapad-metal-jesen.

Boje igraju vrlo važnu ulogu i one se vežu za različite orijentacije. U modernoj psihologiji poznat je učinak boja na ljudsko zdravlje.

Svaka od osam direkcija ujedno i označava jedan broj. Primjera radi, istok je broj tri.

Od centra ka jugozapadu struju jang, simbol ženske energije. Od centra ka sjeverozapadu struji jin, muška energija. Okretanje ka tim direkcijama nam pomace da pojačamo te energije u sebi.

Zelena, kristalna piramida tek treba da se istražuje u budućnosti jer će nam omogućiti da unaprijedimo različite aspekte života.

Zadnje ažuriranje utorak, 27 avgust 2019 12:29
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved