Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PORED VOLONTERSKOG POSLA, MARIE-SOPHIE I KATE SE BAVE I IZRADOM MANDALA

Koordinatorica Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Marie-Sophie Gristi, zajedno sa svojom cimerkom, Kate Fieldhouse, hobi kojim se bavi već pet godina, pretvorila je i u biznis, a Marie i Kate su svoje suvenire prvi put izložile na sajmu u parku „Ravne 2“ proteklog vikenda kada je održana utrka „Pyramid Trail“. To je bila prilika i za razgovor o onome čime se njih dvije bave.

- U pitanju je crtanje mandale, a time sam se iz hobija počela baviti malo prije mog prvog dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Crtanje i stvaranje za mene je način da pokažem sebe, svoju kreativnost, te da kanališem energiju. Obzirom da je riječ o hobiju, otkrila sam da se to ljudima dopada i odlučila zajedno s Kate da od toga napravimo možda i način za dodatnu zaradu. Prezentaciju sam imala u parku „Ravne 2“, tu smo imale svoj štand koji je privukao veliku pažnju i sretna sam da sam svoje kreacije po prvi put izložila upravo u Visokom. – priča nam Marie-Sophie.

MANDALA na Sanskritu znači "KRUG" a umjetnost mandale se odnosi na simbole koji se crtaju u kružnom okviru. Mandala počiva na psihi. Psiha se sastoji iz emocija i mentalnih procesa, a simbolizirana je u crtežu. Najčešće u obliku cvijeta, križa ili krugova.

- Mandala je kreacija koje kreće iz jedne tačke i onda ovisno od energije se širi i pretvara u nešto predivno. Ovisi o trenutnom okruženju, raspoloženju, a jedna mandala predstavlja momentalno stanje osobe. Što se tiče korištenja, imamo mandale s magnetima koje služe kao ukrasi, tu su i suveniri, nakit, a moguće je koristiti i kao neku vrstu talismana. Inače, u ostvarenju hobija mnogo nam je pomogao Katein otac koji nam je nabavio mašinu za graviranje u drvetu, pa sada imamo prekrasne mandale u drvetu koje plijene pažnju. – pojasnila nam je Marie – Sophie, koja se izradom mandale bavi zajedno sa svojom cimerkom, Engleskinjom Kate Fieldhouse, koja je u Visokom prvi put boravila prošle godine, a ove godine se odlučila na tromjesečni boravak.

- Ovo mi je druga godina kako sam tu. Prošle godine sam ostala tri sedmice, a ove imam namjeru provesti tri mjeseca. Ovaj projekat i boravak ovdje su mi promijenili život i zahvalna sam zbog toga. Što se tiče našeg hobija, znamo sate i sate provesti kod kuće stvarajući oblike i radeći mandale i uživamo u tome. – kazala nam je Kate.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 09 septembar 2019 13:38
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved