Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

DIREKTORICA ZAVIČAJNOG MUZEJA VISOKO MUBERA PULO POSJETILA TUNELE „RAVNE 3“

Odlična saradnja između Fondacije i Zavičajnog muzeja Visoko, koja traje već dugi niz godina, a koja je u posljednje vrijeme sve kvalitetnija, rezultirala je i posjetom v.d.direktorice Zavičajnog muzeja Visoko, Mubere Pulo, lokalitetu novootkrivenih tunela „Ravne 3“.

- Ovo je samo nastavak odlične saradnje, imamo Ugovor između naše dvije institucije u kojem Fondacija u slučaju da naiđe na arheološke artifakte treba da obavijesti Zavičajni muzej, kako bismo mi izašli na teren, dokumentovali pronađeno, te poduzimali zajedničke korake. Mi smo tu kao institucija koja prati rad Fondacije kada je u pitanju arheologija. Ono što želim istaknuti kada su u pitanju konkretno danas pokazani nalazi, jeste da smo iznenađeni i radi se o veoma važnim otkrićima, iako smo mi i očekivali da će se ovdje doći do značajnih otkrića, a i to je bio jedan od razloga zašto smo se kao institucija uključili u istraživanja u tunelima u Kompleksu Ravne. – kazala nam je direktorica Mubera Pulo.

Ona je na kraju posebno naglasila sve bolju saradnju koju imaju Zavičajni muzej i Fondacija, a kao rezultat te saradnje dolaze i brojna otkrića koja su službeno dokumentovana i koja se predstavljaju javnosti.

- Posebno bih istaknula kako je dolaskom arheologinje Amne Agić naša saradnja još i više poboljšana, osjeti se jako dobra volja za saradnju s nama, izvještava nas o svim značajnim dešavanjima, donosi nam nalaze, prihvata naše sugestije i konstruktivne prijedloge, što je zaista još jedan korak više u našim odnosima koje imamo. Na kraju, bitno je napomenuti kako ćemo i za otkriće suhozida poduzeti odgovarajuće korake kako bismo istražili kompletan nalaz, a naravno uradili i zaštitu. – istaknula je Pulo.

Zadnje ažuriranje utorak, 08 oktobar 2019 12:02
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved