Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PROFESOR SENAD J.HODOVIĆ PONOVO U POSJETI I OBILASKU TUNELA „RAVNE 3“

U posjeti tunelima „Ravne 3“ u ponedjeljak 7.oktobra boravio je predsjednik UO Zavičajnog muzeja Visoko, prof.Senad J.Hodović, zajedno sa v.d.direktorice ove ustanove Muberom Pulo. Razlog posjete su nova otkrića u pomenutim tunelima, a ovo je Hodoviću bila treća posjeta ovim lokalitetima u posljednje vrijeme.

- U posljednje dvije sedmice, a nakon dužeg vremena, u nekoliko navrata sam imao priliku obići ove lokalitete, tačnije novootkrivene tunele „Ravne 3“. Radi se o doista interesantnom lokalitetu koji nudi određene dileme, konfuzije, pitanja, ali i dokaze, koje pokrepljuju artifakti koji su pronađeni u ovom prostoru i koji dokazuju prisustvo ljudi u ovim tunelima. Datiranje je u toku, a prema svemu do sada pronađenom, i prema onome što imamo, čini se da se radi o zaista dugom vremenskom periodu koji je u pitanju, odnosno da artifakti potiču iz jednog dalekog perioda. – kazao nam je Hodović.

On je i ovaj posjet i obilazak iskoristio da još jednom pohvali profesionalan i sistematski rad koji provode uposlenici i stručni saradnici Fondacije, zajedno s volonterima.

- Ono što je najbitnije, radi se sistematski, uz pomoć i nadzor arheologa i geologa,  a osim toga vaćno je pomenuti da su i volonteri koji su uključeni u istraživanja iz struka koje su bliske historiji, geologiji, antropologiji i arheologiji, što daje jedan kvalitet više i mislim da je ovo jedan od onih projekata koji zadovoljavaju i stručnu i naučnu stranu istraživanja. – kazao je profesor Hodović.

Zadnje ažuriranje utorak, 08 oktobar 2019 12:06
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved