Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

STRUČNA SARADNICA NS BiH NERMINA HADŽIBAJRIĆ I SELEKTOR U-17 REPREZENTACIJE BiH ILIJA LUCIĆ: DOLAZAK U BOSANSKU DOLINU PIRAMIDA JE NAŠ 12. IGRAČ ZA UTAKMICE S ENGLESKOM I HRVATSKOM

Ženska U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine u nogometu posjetila je 22. oktobra Bosansku dolinu piramida predvođena selektorom Ilijom Lucićem i stručnom saradnicom za ženski nogomet/fudbal u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH Nerminom Hadžibajrić.

- Ideja o posjeti krenula je od trenerica i koordinatorice, a i ja sam lično dolazio ovamo već nekoliko puta. Meni je sve ovo fantastično, svi mi imamo različita mišljenja, nekome se sviđa, a nekome ne, a meni lično se ovo sve jako dopada, osjetio sam nekakav mir, nešto što ne mogu opisati riječima, ali znam da mi je uvijek fino i prvu narednu priliku, sam ili sa grupom, ponovo ću iskoristiti za dolazak ovamo – kazao nam je selektor.

I igračice, a većini njih je ovo bio prvi posjet Visokom, bile su jako zadovoljne viđenim.

- Jako su zadovoljne, a na radnom sastanku koji imamo u trening centru sumirat ćemo i utiske o posjetu tunelima Ravne i parku „Ravne 2“. Dok sam na selektorskoj poziciji, kad god nam se ukaže prilika i naravno kada budemo imali odobrenje ljudi iz Saveza, uvijek ćemo rado doći u Visoko, obići sve lokacije, a nadam se da će to imati efekta i na naše igre, kao što je imalo efekta na našu mušku seniorsku reprezentaciju, a jedna od ideja za dolazak bila je upravo vođena primjerom muške selekcije, koja je nakon dolaska u Bosansku dolinu piramida, briljirala u svom prvom narednom susretu nakon posjete – kazao nam je selektor Ilija Lucić.

Pozitivne impresije ponijela je i Hadžibajrić te podsjetila da je muška selekcija bila u Bosanskoj dolini piramida i imala pozitivan rezultat poslije toga.

-       Mi smo dosli vođeni tom idejom, ali i time da naše igračice do sada nisu bile u Visokom i ovom dijelu BiH. Odlučili da ih dovedemo ovamo, da osjete pozitivnu energiju, stvore taj zajednički duh između sebe i da tu energiju dijele sa drugima. Zao mi je što i ranije nismo odlučili da naše selekcije posjete Visoko i Bosansku dolinu piramida. Prelijepo je, ovako nešto treba svima nama, i nama u Sarajevu, jer nam je potrebna ta povezanost s prirodom, mjesto na kojem nema pića, glasne muzike, galame, gdje se osjeti ta energija, gdje možemo da meditiramo i uživamo u svemu onome što nam priroda pruža. – kazala nam je Hadžibajrić.

Park „Ravne 2“ je pored svojih edukativnih, spiritualnih, umjetničkih i brojnih drugih sadržaja, idealno mjesto i za boravak i pripreme sportskih ekipa, što nam je Nermina i potvrdila.

- Ovo je i moja, sportska struka i imala sam priliku razgovarati s našim igračicama, pa tako one koje dolaze iz SAD-a kažu kako u klubu imaju i grupnu i individualnu meditaciju, kao dio treninga i pripreme za meč. Kod nas nažalost još uvijek se ne pridaje dovoljno pažnje tome, mi nažalost u reprezentaciji nemamo ni psihologa, koji bi bio naš 12.igrač u timu, ali mislim da je naš dolazak ovamo naš 12.igrač i ono što nam je potrebno na tom pripremnom i psihološkom planu. U budućnosti je namjera da dovodimo i ostale selekcije, da ih upoznamo s ovim mjestom i gradimo kod igračica i igrača tu svijest samokontrole, meditacije i smirenosti, jer i naša posljednja utakmica s Belgijom, na početku smo bile u rasulu, a kada smo se samo malo smirile, vidjele smo da se možemo nositi s protivnicama, pa smo čak i vodile i na kraju nesretno stigle do samo jednog boda – kazala nam je na kraju Nermina Hadžibajrić.

Zadnje ažuriranje srijeda, 23 oktobar 2019 11:08

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved