Logo
Print this page

ZAMJENA PODGRADE U LJEKOVITOJ KOMORI

Sigurnost posjetilaca, radnika, istraživača i volontera je prioritet Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’. To se osobito odnosi na njfrekventnije lokacije unutar prahistorijskog Podzemnog labirinta Ravne.

Dvije lokacije gdje se gosti najviše zdržavaju su svakako Ljekovita komora i Megakeramički blok K-2. Upravo na ovim lokacijama je djelomična ili potpuna zamjena podgrada i najčešća.

Odluka je da se tokom zimske sezone u potpunosti zamijeni podgrada na ovim mjestima. Tokom druge polovine novembra, radnici Fondacije su uklonili staru podgradu, najlone i daske. Postavljena je nova, termalno obrađena podgrada, umjesto daski svuda se postavljene poluoblice te je postavljen dvostruki sloj najlona da štiti posjetioce od kapljica vode.

Nakon što posao zamjene podgrade i klupa bude završen, radnici se prebacuju na područje K-2 gdje će također biti obavljena kompletna rekonstrukcija drvene zaštite i klupa za sjedenje.

Tokom naizmjeničnih radova, lokacije neće biti otvorene za posjete.

Plan je da tuneli budu spremne za turističku sezonu i da ostave najbolji mogući dojam uz sve preduzete sigurnosne mjere.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 01 decembar 2019 09:15
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved