Logo
Print this page

PARK ‘RAVNE 2’ POSTAJE PARKOM CVIJEĆA U 2020.

U parku ‘Ravne 2’ u toku je obiman projekt. Naime, Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ ima plan da ovaj park psotane i park cvijeća. On jeste park pozitivne energije, rekreacijski park, dječji park, park prirode, park umjetnosti, park duhovnosti, park kulture, ali mu nedostaje cvijeća da postane i park cvijeća.

Upravo taj projekt je započet u novembru 2019. Određene su površine na kojima će se saditi različite cvjetne trajnice, ali i sezonsko cvijeće. Najveća površina pod cvijećem bit će na najvidljivijem mjestu, između koncertne bine i crvene tende, te će uključivati oblast oko fontane. Dodatne lokacije su u drugoj dolini preko puta Zelene, kristalne piramide, zatim oko Multimedijalne dvorane, te na drugim lokacijama.

Interesantno je da je između koncertne bine i fontane trava počel da žuti posljednja dva mjeseca. Nakon što je tlo uzorkovano, konstatovano je da je došlo do prave najezde. Ili, prema riječima, programske direktorice parka Azre Ohran:

Doslovno ispod površine travnjaka (već na 2 cm dubine) se nalazi ogroman broj larvi Gryllotalpa vulgaris - rovac ili mrmak. Radi se o izuzetno štetnom insektu koji jede korijen biljaka, u našem slučaju je široko rasprostranjen i gdje god je trava posvijetlila, ispod se nalaze ove larve. Kako na suhom dijelu travnjaka pored fontane, tako i ispred bine. Dobra vijest je da ga nema ispod zdravog i zelenog busenja. 

Postoji nekoliko načina prirodnog suzbijanja, ali mislim da su ti načini efikasni samo na manjim površinama, a kod nas se širi rapidno i zahvaća okolne livade. U svakom slučaju, mora se ručno prikupiti većina larvi kako bi se uništio što veći broj ženki s jajima, a poslije posuti preparatom E605 ili Lindan iz poljo-apoteke. 

Obzirom da jako brzo širi, jedan dio ekipe je već danas startao s čišćenjem larvi iz tla.

Velike površine su ručno otkopane i larve su mehanički uklonjene iz tla. Nakon toga se pristupilo frezanju tla i posipanju preparatima preporučenim od profesora s Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva.

Nakon toga, površine su podijeljene u sekcije i počele su pripreme za formiranje cvjetnjaka. Kamenjem su određene staze gdje je zasađena trava. Geometrijski oblici trokuta, kruga, kvadrata i energetske osmice nalaze se u psoebnim sekcijama. Tu će biti zasađene različite cvjetne vrste na proljeće.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 02 decembar 2019 15:12
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved