Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

AHMED BOSNIĆ: PROJEKAT FONDACIJE JE MOŽDA I NAJZNAČAJNIJI PROJEKAT OVE VRSTE U SVIJETU

Svečanost povodom kraja još jedne uspješne arheološke i turističke sezone u Visokom, koja je održana u srijedu 4.decembra, iskoristili smo i za razgovor sa Ahmedom Bosnićem, predsjednikom Upravnog odbora Fondacije, o samom značaju projekta u Visokom, kao i njegovoj budućnosti.

- U svijetu danas postoji zaista veliki izbor arheoloških lokaliteta koji se smatraju izuzetno važnim za historiju svijeta. Međutim, usuđujem se reći da je projekat Fondacije u BiH možda najznačajniji u cijelom svijetu. On ne samo da nudi istraživanja koja su u bliskoj vezi s arheologijom, nego nudi istraživanja i u mnogim drugim naučnim disciplinama koje će sigurno polučiti nova saznanja. Recimo, o mogućnostima zvuka, energije, kvalitetu vode i njenim sadržajima, a također u ovom projektu svakako se istražuju i zdravstvene mogućnosti, odnosno pozitivne energije koje utiču na zdravlje onih koji posjećuju tunele i bosanske piramide. To je po meni možda jednako značajno kao i sama arheološka istraživanja, a vidimo u posljednje vrijeme da arheološka istraživanja u našim novim tunelima pokazuju da ćemo u budućnosti sigurno naići i na ona o kojima danas ne možemo ništa ni da naslutimo. – kazao je Bosnić.

Na kraju je i  naglasio kako istraživanja imaju izuzetan, svjetski značaj, i da su odavno prevazišla značaj za naše bliže prostore.

- Riječ je o lokalitetima koji zaslužuju svjetski reputaciju, a kako se projekat razvija mislim da smo na tom putu. – zaključio je predsjednik UO Fondacije, Ahmed Bosnić.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 05 decembar 2019 08:41

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved