Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

DECEMBARSKI RADOVI N PIRAMIDAMA I TUNELIMA

Tokom decembra mjeseca tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ aktivan je na nakoliko lokacija.

Jedna ekipa u kontinuitetu radi na čišćenju tunelskih prolaza u Podzemnom labirintu Ravne. Uporedo s izbacivanjem šljunkovitog materijala, postavljaju se podgrade radi sigurnosti radnika. Ova tačka je trenutno najudaljenija od ulaza u tunele Ravne.

Druga ekipa radi na čišćenju ‘Ljekovitih tunela’ ispod Ljekovite šume Fondacije. Cilj je da se u dogledno vrijeme ovim tunelom spoji na postojeće tunele Ravne.

Treća ekipa vrši zamjenu kompletne podgrade I klupa kod megakeramičkog bloka K-2. Nakon podgrade koja je u potpnuosti zamjenjena u Ljekovitoj komori, ovo je druga najfrekventnija lokacija koju posjećuju gosti I stoga je sigurnost od izuzetnog značaja.

Četvrta ekipa radi na uređenju ulaza u tunele ‘Ravne 4’ i priprema ih za slijedeću sezonu I početak arheoloških radova.

U međuvremenu, Fondacija mijenja postojeće istrošene postere na prilazu i na samoj Bosanskoj piramidi Sunca. Poseban projekt je bio izrada mape Kompleksa ravne koji pokazuje sve sadržaje koji postoje: arheološke lokacije, instalacije u parku ‘Ravne 2’, Aero banju, parkinge, Aleju suvenirnica, Muzej, itd. Na šest mapa su ucrtani simboli ‘You are here’ (‘Vi ste ovdje’) koji će omogućiti posjetiocima lakše snalaženje u čitavom kompleksu. Ova vizuelna komunikacija sa gostima čini lokacije Fondacije sve modernijim i prilagođene svjetskim standardima.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 16 decembar 2019 09:41

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved