Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA I RADOVI U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA TRAJU TOKOM CIJELE GODINE

Sredina mjeseca decembra na lokacijama Fondacije donijela je, što je i razumljivo, manji broj posjetilaca, ali sa druge strane, nastavljeni su radovi na brojnim lokacijama, kako bi što spremnije dočekale goste u narednoj sezoni.

Iako je volonterska akcija za ovu godinu završena u mjesecu oktobru, ipak posljednji volonteri Visoko su napustili prije nekoliko dana, a riječ je o grupi volontera iz Češke, koje je u Visoko doveo dokazani prijatelj Fondacije, Radek.

- Imali smo grupu volontera koju su zajedno sa našim radnicima pripremali teren u tunelima Ravne 4, gdje smo postavili ulazna vrata i uredili sami ulaz, te početak ovih tunela, a i obezbijedili lokaciju, pošto će od naredne godine i ovi tuneli biti istraživačka lokacija. Iako je volonterska sezona završena u oktobru, ovo nam je bila posljednja grupa volontera u ovoj godini. – ispričala nam je Amna Agić, arheolog Fondacije.

Sa Amnom smo razgovarali i o aktuelnim radovima na arheološkim lokalitetima u Bosanskoj dolini piramida.

- Trenutno radimo izvještaje i usmjereni smo na produžavanje dozvola za naše arheološke aktivnosti, što je jedna redovna godišnja procedura. Naši radnici i tokom cijele sezone brinu o lokacijama, pa su tako angažirani na čišćenju tunela Ravne, i njihovom održavanju, a što se tiče novih dijelova, tunela Ravne 3 i Ravne 4 u planu su arheološka istraživanja u sezoni koja nam slijedi, a u sljedećoj godini očekujemo i znantno veći broj volontera iz cijelog svijeta i to će biti aktivne lokacije, a nadamo se naravno i dobrim rezultatima i novim otkrićima, kojih je ove godine zaista bilo mnogo. – pojasnila nam je Amna.

Ovaj dio godine obavljaju se i redovne aktivnosti, a tu je prije svega riječ o dokumentovanju svega što je urađeno tokom sezone koja je na izmaku, rade se i određene laboratorijske analize, a dio ovogodišnjih otkrića bit će poslan i u brojne svjetske laboratorije na dodatno analiziranje i prikupljanje izuzetno bitnih podataka.

Zadnje ažuriranje srijeda, 18 decembar 2019 21:04

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved