Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

UREĐENJE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE NA RAVNAMA (FOTO GALERIJA)

Najveće zamjerke mnogobrojnih turista, ali i lokalnog stanovništva na Ravnama, odnosile su se na dvije stvari: loš, uzak i neodržavan prilazni put Kompleksu Ravne, i još gora situacija sa Izletištem Ravne, koje je uvijek plivalo u smeću i zapuštenom niskom rastinju i paprati.

U sezonu 2020. napokon se ulazi spremno. Gradska administracija, Ministarstvo privrede ZDK i Fondacija 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' združenim snagama rješavaju upravo ova dva problema kako bi se ove lokacije mogle predstaviti u znatno boljem svjetlu svim posjetiocima.

U toku je proširenje i rekonstrukcija prilaznog puta tunelima Ravne, Aero banji i parku 'Ravne 2'. Postavljene se vodovodne i drenažne cijevi, put je proširen tako da se mogu i autobusi mimoilaziti, tu su i bankine. Prema najavama izvođača radova, posljednja faza, asfaltiranje dionice, obavit će se kada to vremenski uvjeti dozvole, a najvjerovatnije na proljeće.

Postavljeni su i gabioni ispred Muzeja Fondacije kao potpora postojećem općinskom putu.

Parking, kojeg je napravila i održava Fondacija na općinskom zemljištu, upravo je trostruko proširen, tako da u budućnosti više neće dolaziti do kolapsa saobraćaja zbog velike posjete tunelima i parku. Kapacitet proširenog parkinga je 100 autobusa i 500 automobila.

U toku su radovi na drenaži vode od izletišta Ravne. Najzapušteniji dio, između parkinga i klupa na izletištu, imao je tone kesa, papira, boca i raznoraznog smeća. U toku je čišćenje kompletnog terena. Neugledna paprat je zguljena, skupljeni su ostaci suhih grana i ostalog organskog materijala. Kada vremenski uslovi dozvole bit će posađena trava. Na taj način, slijedeće sezone, brezova šumica će s travom dobiti sasvim novi, uređeni izgled.

S organizatorima Enduro utrka, a u dogovoru s gradskom administracijom, dogovorena je izgradnja stalnog poligona tako da će se i on uklopiti u novi izgled ovog, do sada, zapuštenog prostora.

Na proljeće se očekuju i radovi na uljepšavanju ovog prostora tako da će Kompleks Ravne zasjati novim sjajem. Parking će biti i dalje besplatan za sve posjetioce, domaće stanovništvo, dijasporu i strance. Ostaje samo da svi zajedno svojom dobrodošlicom i besprijekornom uslugom ostavimo najbolji utisak kako bi nam se gosti vraćali u budućnosti i preporučili svojim prijateljima.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 30 decembar 2019 10:25

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved