Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

OBIMNI RADOVI U VISOČKOM ARHEOLOŠKOM PODZEMLJU

U prahistorijskom tunelu Ravne u Visokom tim Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' podsjeća na vrijedne pčelice. Svakodnevno se velike količine nove podgrade i daske unose u tunele, a stare, uske klupe i dotrajala podgrada, iznose iz tunela.

Pregleda se svaka podgrada za strukturnu stabilnost i čcrstoću. One koje pokazuju znakove truljenja zbog izloženosti vlazi odmah se zamjenjuju novim, termalno tretiranim. U novembru, decembru i sada u januaru kubici i kubici jamske građe i novih dasaka već su iskorišteni.

Radnici su dobili instrukcije da zamijene sve klupe. Umjesto uskih, postavljene su široke klupe i eliminiran je u potpunosti stiropor iz tunela. Uzme li se u obzir da u tunelima ima 650 sjedećih mjesta, riječ je o zahtjevnom, obimnom i skupom projektu. Također, u nekoliko novih proširenja, prostorija i širih tunelskih prolaza dodane su nove klupe. U 2020. godinu se ulazi s kapacitetom od 700 mjesta u tunelima.

Nakon samo 20 metara od ulaza postavljene su klupe u tri manje prostorije za osobe koje nisu u mogućnosti da ulaze dublje u tunele.

Radnici sistematski čiste sve tunele od kamenčića i šljunka. Riješavaju se barice s novim odvodnim kanalicama. U toku je i zamjena postojećh znakova obavještenja i upozorenja u tunelima i prostorijama. Provjeravaju se sva rasvjetna tijela, zamjenjuju sijalice, bolje pričvršćuju nosači LED lampi.

Još dva tima Fondacije su aktivna u tunelima. U Ljekovitom tunelu, koji za sada nije otvoren za javnost, napreduje se tempom od 1m očišćenih tunela dnevno. Kako tim napreduje, tako druga ekipa postavlja zaštitne podgrade.

Posljednji tunelski tim je na lokaciji 'Ravne 4' tunela. Čisti se ulazni dio tunela i priprema za dolazak volontera.

Sigurnosni aspekt tunela je primaran u radu Fondacije. Očekuje se da u 2020. bude najbolja posjeta domaćih i stranih gostiju, te se treba adekvatno pripremiti.

 

Zadnje ažuriranje subota, 11 januar 2020 17:31

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved