Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

AXUM U ETIOPIJI – NAJVEĆI OBELISK NA SVIJETU

Piše: dr. Semir Osmanagić

Etiopija s pravom nosi naziv 'Zemlja porijekla' ('Land of Origins'). Kada su 1974. pronađeni ostaci kostiju čuvene 'Lucy', to je bilo doba antropoloških uzbuđenja za darviniste. Dvanaestogodišnja ženka s lubanjom čimpanze, ali prvi primjerak dvonožnog majmuna dao je vjetar u leđa zastupnicima teorije evolucije. Starost od 2,2 miliona uveliko je nadmašena u međuvremenu. U augustu 2019. pronađeni su ostaci kostura, također u Etiopiji, starosti 3 miliona godina.

Najstariji homo sapiens također je pronađen u ovoj zemlji i procjenjen je na 200.000 godina. Naravno, pobornici evolucije majmuna u čovjeka neće naći 'nedostajuću kariku' ('missing link') starosti 400.000 godina iz prostog razlog što je homo sapiens plod genetskog inžinjeringa, a ne evolucije.

U novije doba Etiopija je ostavila dubokog traga na tradiciju tri glavne monoteističke religije. Iz hebrejske biblije i Knjige kraljeva, pominje se kraljica od Sabe koja je kralju Solomonu prije 3.000 godine donijela nezapamćena bogatstva u zlatu, začinima i dragom kamenju. Njihov zajednički sin Mevelik je, navodno, uzeo Zavjetni kovčeg s deset zapovijedi i odnio u Axum gdje se i danas nalazi. Smješten je, prema etiopskim izvorima, u kapeli između dvije pravoslavne crkve: jedne iz XVI stoljeća i nove, Selasijeve, iz 1966. Kovčeg čuva duhovni čuvar koji mu jedini ima pristup. Nitko, pa čak ni duhovni i politički poglavari Etiopije ne smiju ući u kapelicu. Duhovni čuvar čitav život provede u kapelici, ne izlazi van i gotovo ga je nemoguće vidjeti.

Imao sam privilegiju da ga upoznam i popričam s njim. Rezultate razgovora i da li Kovčeg s deset zapovijedi koje je Bog uručio Mojsiju zbilja i postoji, gledaćemo u dokumentarcu kojeg pripremam iz Etiopije.

Kraljevstvo Axum bilo je prvo koje je, nakon Istočnog rimskog carstva, primilo kršćanstvo i prvo koje je na svoju nacionalnu zastavu postavilo križ. Axum se smatra najsvetijim mjestom u Etiopiji i jedini je gdje nije dozvoljena gradnja džamija.

Prorok Muhamed je poslao prvu grupu muslimana iz Meke da ih zaštiti od progona u doba kada se islam pojavljivao kao učenje. Među njima bila je njegova kćer, zet i još 10 vjernika. 'Prva hidžra', kako je nazvana, ostavila je dubokog traga u razvoju islama, a veze Muhameda i kraljevstva Aksum (Abisinije), koje je zaštitilo prve vjernike, bile su duboke.

Razlog mog odlaska u Etiopiju bio je posjet najvećem obelisku na svijetu. U centru Axuma se nalazi uspravljenih, oštećenih ili uništenih više od 100 izduženih megalita. U njegovoj okolini ih je dodatnih stotinu. Širom Etiopije je 1.500 lokacija s uspravljenim megalitima ili manjim kamenjem.

Međutim, tri obeliska privlače posebnu pažnju: (1) trideset tri metra dugačka, polomljena 'Velika stela', (2) 26-metarski obelisk pod nazivom 'Aksumski obelisk' mase 170 tona, i (3) 24-metarski 'Obelisk kralja Ezame' mase 160 tona.

Oni se, s pravom, mogu nazvati stelama, jer imaju četiri pravilne, ravne stranice s uklesanim simbolima i 'lažnim vratima'. Arheolozi pravougaone simbole objašnjavaju kao 'prozore'. Broj prozora bi trebao odgovarati broju grobova (?). Krugovi su 'majmunske glave' (???).

Istina je da ispod Velike stele jeste ukopan objekat s prostorijama i vjerovatno su tu i sahranjivani kasniji aksumski vladari. Ali, objekat je od inferiornog manjeg kamenja i zasigurno nije riječ o istim graditeljima i istom vremenskom periodu. Stele su znatno starijeg datuma.

U blizini je pronađena drevna podzemna megalitna struktura iznad koje su inferiorni zidovi koji su do prije 100 godina bili dijelovi palače vladara Aksuma. Prije 1.500 godina Aksum je bio jedna od četiri velike svjetske sile, uz antički Rim, Perziju i Kinu. Tada je obuhvatao teritorije današnje Etiopije, Sudana, Đibutija, Eritreje, Somalije,  Jemena, juga Saudijske Arabije, gornjeg Egipta. Kontrolirao je trgovinu od Crvenog mora do Indijskog okeana.

Masa Velike stele je 520 tona i napravljena je od jednog komada nefelin sijenita, materijala koji naliči granitu. Razlika u odnosu na granit je da, umjesto kvarcnog kristala, ovaj kamen sadrži aluminijev oksid i magnetit. Zbog toga ima metalni zvuk kada odzvanja. Vrlo je čvrst i ne reaguje na vremenske uvjete.

Arheolozi nemaju pravog objašnjenja ko i kako je oblikovao, transportovao i uspravio blok od 520 tona. Svi izvori (Encyclopedia Brittanica, Smithsonian, Wikipedia, BBC, CNN, itd.) ga pogrešno smještaju u doba kralja Ezane prije 1.700 godina. Tada nije bilo tehnologije za ovaj poduhvat. Obelisk je znantno stariji i pripada megalitnoj civilizaciji hiljade godina starijoj.

Tri su vrste megalita locirane u Axumu: velike stele od nekoliko stotina tona, obelisci od nekoliko desetina tona i menhiri od nekoliko tona.

Dvanaest je UNESCO-zaštićenih monumenata u Etiopiji. Osim stela u Axumu tu su i Tiya megaliti 1.250 km južnije od Axuma. Nisu me impresionirali, uglavnom su mase od nekoliko stotina kilograma do jedne tone (samo jedan je imao pet tona) i riječ je o nadgrobnim spomenicima, za razliku od ovih u Axumu. Sasvim neopravdano imaju status svjetske baštine. Međutim, lijepo se uklapaju u konsturkciju elita koje sve megaltine lokacije proglašava grobnicama ili nadgrobnim spomenicima.

Posebno je, ipak, impresivan megalitni objekat pod nazivom 'Grobnica kralja Kaleba'. Ispod nanosa zemlje, arheolozi su došli do kompleksa koji se sastoji od većeg broja poligonalnih, multitonskih blokova. Prostorije i prolazi ispod zemlje samo su djelomično otkriveni. Napravljeni su hiljade godina prije vladavine aksumskog kralja Kaleba iz VI stoljeća.

I, na koncu, da li je kraljica od Sabe (Šibe) zbilja bila iz Axuma? Novopronađena palača ženskog vladara kraljice Magede u blizini Axuma, koju Etiopljani poistovjećuju s kraljicom od Sabe, datirana je u 1.370 g.p.n.e. To je 400 godina prije kralja Solomona!

Etiopija je zemlja koju itekako vrijedi posjetiti, ali se mora obaviti velika inventura krivih tumačenja arheologa te lokalne tradicije.

Detaljna priča o Etiopiji u dokumentarcima koji su u pripremi, a koji će biti objavljeni na službenom youtube TV kanalu Fondacije: https://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

Zadnje ažuriranje subota, 11 januar 2020 17:35

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved