Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PUT OD NEUREDNE DO UREDNE OBALE U PARKU ISPRED ‘VREMEPLOVA’

(Foto galerija i video)

Jedan od posljednih projekata na unaprijeđenju izgleda i sadržaja u ‘Arheološko-turističkom parku Ravne 2’, prije uvođenja restriktivnih mjera povodom korone virusa, bio je uređenje dijela obale potoka ispred nedovršene instalacije ‘Vremeplov’.

U prošlosti su bujice, prilikom većih kiša i otapanja snijega, znale nositi dio po dio zemljane obale čineći štetu u parku. Međutim, nekoliko konkretnih poteza, kao što je zamjena cijevi s odgovarajućim velikim jednometarskim profilima, su riješile dio problema. Ipak, podlokavanje obale je ostala kontinuirana briga.

Izgradnjom instalacije ‘Vremeplov’ u centralnom dijelu parka, nametnulo se kao imperativ i uređenje korita ispred ove instalacije. Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ nije mogla dozvoliti da voda u svom naletu ugrozi novu betonsku ploču. Stoga je potok pomjeren nekoliko metara od terasa ‘Vremeplova’. Posađena je trava na novom zemljanom nasipu.

Ostalo je uređenje korita kao novi, logičan zahtjev. Radnici Fondacije su prikupili tone oblutaka prilikom čišćenja tunela Ravne, Ravne 3, Ravne 4 i Ljekovitih tunela i prenijeli ih u ovaj dio parka. Tokom marta su postavljeni armirani zidovi s licem od oblutaka. Vijugavi potok, u skladu s principima nauke i umjetnosti prostora Feng Shui, prostrujao je ispred ‘Vremeplova’ novom energijom. Vibracija oblutaka koji sadrže energiju tunela, u sadejstvu s dobrim vibracijama parka i buduće instalacije ‘Vremeplov’, obećava novu atrakciju za goste u budućnosti.

Vrijedni tim Fondacije je marljivo radio i završio dvostranu sekciju od 30 metara dužine. Ustanovljen je novi standard za ostale dijelove oba potoka koji protiču kroz park. U narednim godinama plan je da obale svih potoka budu ‘obučene’ u ovakav novi izgled ‘suhozidova’ iz kojeg će u prvom planu viriti obluci iz tunela.

Ovo rješenje nosi u sebi estetski i sigurnosni aspekt, sprečava buduće poplave, štedi vrijeme kod košenja. Plan je da korito bude ispunjeno sitnim kamenčićima tako da će odrasle osobe moći i hodati u potoku i rashlađivati se tokom ljetnih mjeseci.

Kao dodatna atrakcija napravljeno je pet manjih kaskada na ovoj 30-metarskoj sekciji. One će omogućiti usporavanje vode kod jakih bujica, a s druge strane, mali vodopadi će se uvijek moći čuti kao vodeni žubor.

Related Video

Zadnje ažuriranje petak, 27 mart 2020 08:40

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved