Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

DR.SEMIR OSMANAGIĆ: ČEKA NAS KATASTROFALNA TURISTIČKA SEZONA, ALI NASTAVLJAMO S RAZVOJEM ARHEOLOŠKOG TURIZMA

Desetak dana je prošlo otkako su ponovo otvorene lokacije Fondacije u Bosanskoj dolini piramida za posjete gostiju. Posjetilaca nije ni približno kao ranijih godina, u Visoko trenutno dolaze gosti iz naše zemlje, a dr. Semir Osmanagić nam je pojasnio trenutnu situaciju, ali i očekivanja od ovogodišnje sezone, te planove Fondacije za naredni period.

- Nakon 50 dana restrikcija mi smo prije desetak dana otvorili lokacije za posjete gostiju i one su oživjele, prije svega posjete Prahistorijskom kompleksu tunela Ravne i arheološkim sondama Bosanske piramide Sunca, a uz to nudimo i šetnju u našem predivnom parku „Ravne 2“, na novoj stazi „Piramida“ od 5,5km, kroz crnogoričnu šumu, kao i posjete našoj Aero banji i Ljekovitoj šumi, i svi prirodni sadržaji su besplatni za posjetioce. Mogu reći da sam s ovih nekoliko dana relativno zadovoljan posjetom naših gostiju, jer nam dolaze isključivo gosti iz BiH, ponajviše Visokog, Sarajeva, Kaknja, Zenice, ali i iz Bihaća, Cazina, Banja Luke, Tuzle, Mostara i to me ne čudi, jer smo u protekla tri mjeseca bili jako aktivni na promociji našeg projekta putem socijalnih mreža. – priča dr. Osmanagić.

Ipak, turistička sezona u Visokom i BiH čini se da će biti katastrofalna.

- Turistička sezona u Visokom trenutno je nedovoljna da bi pokrila i fiksne troškove koje imamo, jer bez stranih gostiju, bez naše dijaspore koja u ovom momentu nije motivisana da dođe, očigledno je već sada da će turistička sezona propasti, odnosno rezultati u turizmu u BiH bit će katastrofalni i svi koji se nalaze direktno u ovoj industriji ili joj gravitiraju poput hotelijerstva, ugostiteljstva, turističkih agencija, proizvodnje hrane i pića, te građevinskog sektora, doći će praktično na prosjački štap. Ja sam od samog početka bio zagovornik da umjesto metoda srednjovjekovne medicine i zatvaranja u kuće, da se ovom virusu suprotstavimo jačim imunitetom i preporukama. Nažalost, došli smo u situaciju da su epidemiolozi upotpunosti odredili tok ekonimije koja će u ovoj i narednoj godini ući u recesiju, to će nas odvesti u depresiju, a krediti koje dobijemo će nas odvesti u najamski odnos prema EU, Svjetskog banci i MMF-u, tako da će BiH potpuno izgubiti svoju autonomiju, a turistička industrija je imala kapacitet da nam omogući nešto drugo, sa velikim brojem turista da BiH postane potpuno samostalna. Uprkos svemu, Fondacija će nastaviti razvijati arheološki turizam u ovoj i narednim godinama, nadajući se da ćemo se vratiti na put progresa. – zaključio je dr. Osmanagić.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 21 maj 2020 08:21

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00-16:00 (januar-februar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved