Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GRADONAČELNICA BABIĆ: PODRŠKA GRADSKE ADMINISTRACIJE FONDACIJI

Gradonačelnica Visokog mr.sc. Amra Babić posjetila je, po prvi puta ove godine, kompleks Ravne, u subotu 27. juna 2020. Njen domaćin bio je direktor Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ dr. Semir Osmanagić. Tokom višesatnog boravka Babić i Osmanagić su obišli čitav kompleks, susreli se s posjetiocima iz čitave Bosne i Hercegovine te razgovarali o infrastrukturnim projektima vezanim za razvoj turizma.

Gradonačelnica je izrazila veliko zadovoljstvo projektom Fondacije u izgradnji velikog parkinga ‘Ravne’ na dotada zapuštenoj gradskoj parceli. Ovaj parking dugoročno rješava pitanje dolaska autobusa i privatnih automobila u budućnosti. U toku je priprema ugovorne dokumentacije između Gradske administracije i Fondacije o dugoročnom zakupu. U okviru novog Regulacionog plana ‘Ravne’ u dijelu parkinga biti će predviđeni i prodajni tursitičko-ugostiteljski objekti.

Babić i Osmanagić obišli su i Aleju suvenirnica i konstatovali izrazito nepovoljne ovogodišnje rezultate u turističkim posjetama. Osmanagić je upoznao gradonačelnicu o olakšicama koje je Fondacija omogućila iznajmljivačima njenih kućica.

Gradonačelnica je pokazala veliki interes za nove sadržaje u parku ‘Ravne 2’ kao što su ‘Vremeplov’ koji je ujedno i ljetna pozornica, zatim provođenje inicijative o parku cvijeća, kamene obale, vodene staze i, osobito, pješačke staze ‘Piramida’. Osmanagić je upoznao gošću da su svi novi sadržaji ponuđeni besplatno svim posjetiocima, a jedan od ciljeva je svakako i jačanje imuniteta.

Moto ovogodišnje sezone je ‘Ljetujte u Visokom’ i ova inicijativa je već na djelu.

Gradonačelnica je zapazila veliki broj novih klupa, stolova i dodatnih staza u parku koje omogućavaju privatnost većem broju posjetilaca.

Babić i Osmanagić posjetili su i prahistorijski Podzemni labirint Ravne. Prilikom posjete, susreli su se sa posjetiocima koji su podijelili svoja ljekovita svjedočanstva. Neki od njih su došli iz drugih krajeva BiH, Srbije i Hrvatske i pri tome ostaju u Visokom po sedam dana koristeći smještajne i ugostiteljske kapacitete u Gradu.

Na odlasku, gradonačelnica Babić je poručila da kapaciteti Gradske uprave Visoko stoje na raspolaganju Fondaciji za buduće aktivnosti.

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved