Logo
Print this page

ELMA BAJTAL KOVAČEVIĆ – DOLASKOM U BOSANSKU DOLINU PIRAMIDA VIDITE KAKAV BI TREBAO BITI ŽIVOT U BIH

Doktorica političkih nauka, bivša ambasadorica BiH u Norveškoj, ali i istinski prijatelj Fondacije, koji je od samog početka bio uključen u sve pore projekta, Elma Bajtal Kovačević, ove subote je ponovo posjetila Bosansku dolinu piramida. Pošto je od samog početka istraživanja bila uključena u projekat i uradila mnogo na promociji, s Elmom smo pokušali napraviti paralelu o napretku projekta u ovIh 15 godina.

- Ovo je nevjerovatno, pitam se, zaista je prošlo mnogo vremena, ali i na drugim planovima je prošlo, na političkom, ekonomskom i ne vidim taj progres, ni 10% progresa u odnosu na ovo što je ovdje urađeno. Ne vidim da se taj progres desio u državi i ja vam zaista čestitam. Uvijek sam mislila i bila dio projekta, 14-15 godina nije malo, to je ogroman vremenski period, ali ni sanjali nismo 2006.godine da će se ovako nešto dogoditi, a moj san i želja su, i vjerujem i da će se i dogoditi, da ćemo pronaći nešto zaista veliko i zatvoriti usta onima koji ne vjeruju da ovdje postoji arheološko nalazište. Obilaskom ovih lokacija ja ne mogu da vjerujem da sam u BiH, dolaskom ovdje vidim kakav bi trebao biti život u BiH, ovdje je ljudima lijepo, kao što je i meni lijepo bilo. – kazala nam je Elma.

Na kraju je imala želju pohvaliti i napore na očuvanju parka ali i svih lokacija čistim i bez otpadaka.

- Impresionirana sam da imamo površinu u BiH koja nije pod smećem. Naše rijeke, parkirališta, igrališta, sva izletišta su pod smećem. Prvo morate počistiti smeće, pa tek onda pustiti dijete da se igra, a ovo je jedino područje koje znam u BiH da nije zagađeno – ni otpacima, ali ni ljudskim otpadom, ovdje je higijena na visokom nivou. – istaknula je Elma Bajtal Kovačević.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 12 oktobar 2020 13:58
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved