Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

OTKRIĆE OTVORENE SEKCIJE PRAHISTORIJSKIH TUNELA

Tim Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' otkrio je tokom proteklih petnaest godina ulaze u šest prahistorijskih tunela ispod Bosanske doline piramide. Ti su ulazi nazvani tuneli Ravne, KTK tuneli, tuneli Ravne 2, ravne 3, ravne 4 i Ljekoviti tuneli.

Tokom zimskog perioda 2020./2021. radovi stručnog tima su fokusirani na izmjenu zaštitne podgrade u najposjećenijim sekcijama tunela Ravne, te na nova isttraživanja u Ljekovitim tunelima. Inače, ulaz u Ljekovite tunele se nalazi na parceli Aero banje koja pripada Fondaciji i otkriven je u novembru 2018. Do sada je očišćeno i zaštićeno podgradom oko 120 metara ovih prahistorijskih tunela.

21. januara 2021. tim Fondacije je otkrio prvu otvorenu sekciju u Ljekovitim tunelima u dužini od 40 metara. Izvršena je prva prospekcija na čelu sa dr. Semirom Osmanagićem, u petak 22.januara 2021.godine kao i energetska mjerenja.

– U posljednjih 15 godina našli smo ulaze u šest prahistorijskih podzemnih tunela, a ovo je prva nezatrpana sekcija u Ljekovitim tunelima. Ovo je interesantno otkriće koje nam govori da je neko u dalekoj prošlosti kopao kroz ova konglomeratna brda u Visokom i pravio mrežu tunela. Trenutno radimo na čišćenju pomenutih tunela, a izvršili smo i prva mjerenja. – kaže dr. Osmanagić.

Tim Fondacije je uradio prospekciju novih prolaza, kao i nekoliko energetskih mjerenja, te došao i do određenih zanimljivih rezultata.

– Koncentracija negativnih jona je dvostruko viša nego na planinama poput Bjelašnice i Igmana. Doduše, koncentracije su manje nego u tunelima Ravne, ali nam to govori da su graditelji tunela znali za energetske vrijednosti i blagotvornost ovog prostora. Sva ostala štetna zračenja, elektromegnetni smog, kosmička i geopatogena, kao i druga zračenja izostaju, što stvara prostor vrlo pozitivan za ljudsko zdravlje. – pojasnio je dr. Osmanagić.

Zadnje ažuriranje subota, 23 januar 2021 18:44

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 17:00 (februar - mart)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved