Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

ŠKOLA ZA VODIČE NA OBILASKU BOSANSKE DOLINE PIRAMIDA

Piše: Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodiča

Dok je nedjeljno popodne u parku Ravne 2 odjekivalo veselim zvucima kulturno-umjetničkog društva i muzikom koja je zabavljala posjetioce, Škola za vodiče Fondacije iskoristila je priliku i lijepo vrijeme da novim polaznicima pokaže ostale interesantne lokacije u Bosanskoj dolini piramida. Zajedno s koordinatorom Ajdinom i vodičima na obuci, obilasku su prisustvovali gosti iz Istre koji su ovaj vikend odlučili provesti u Visokom. Bila je ovo i prilika da se adekvatno obilježi Svjetski dan turističkih vodiča.

Nakon ponavljanja gradiva u tunelima Ravne prvo su se uputili u Vratnicu. Tumulus je struktura s arheološkim lokalitetom na kojem se nalaze najveći betonski blokovi u cijeloj Dolini. Pored toga poznat je i po veoma interesantnom energetskom fenomenu na samom vrhu. Time je Kameni hram u Vratnici savršeno mjesto za spoj prezentacija o fizičkim i energetskim dimenzijama projekta, a zaokružuje se neizostavnom meditacijom i opuštanjem na mjestu najjače frekventne rezonancije na najvišoj tački.

Nakon toga, grupa se uputila na kolosalnu Bosansku piramidu Sunca. Nakon što su saslušali prezentacije o betonskim blokovima kao prvim i najčvršćim dokazima vještačke aktivnosti na ovom prostoru prije 30 hiljada godina, uputili su se i na sami vrh.

Sa ostataka nekadašnjeg srednjevjekovnog kraljevskog grada Visoki vedri februarski dan dopuštao je izravan pogled prema bijelim vrhovima bosanskih ljepotica Vranice, Vlašića, Jahorine, Trebevića i Bjelašnice. Svakako je jedna od atrakcija i pogled prema svim ostalim piramidama. Jasno se vide konture ivica Bosanske piramide Mjeseca i jednako udaljene piramide Bosanskog Zmaja, a obrađivane stranice piramida Ljubavi i Hrama majke Zemlje vrlo se lako prepoznaju s ove tačke.

Kao i svaki put nije propuštena prilika da se napravi predavanje o srednjevjekovnoj bosanskoj državi. Pored utvrde Visoki spomenuta je i jedinstvena uloga grada Visoko u Bosanskom kraljevstvu, prvi evropski univerzitet u Moštru, sjedište poglavara Crkve bosanske u Biskupićima, krunidbeno mjesto kraljeva u Milama i drugi historjski lokaliteti na ovom području. Nije moglo proći bez kritike zbog nedostatka razumijevanja državnih vlasti prema promociji ovih spomenika ali i lokalnog stanovništva koje, čini se, još nije svjesno kulturno-historijskih bogatstava u mjestu gdje žive.

Polaznici Škole nastavit će s izučavanjem, kako prethistorijskih lokaliteta Bosanske doline piramida, tako i drugih lokalnih turističkih kapaciteta kojima Visoko obiluje, a sve u cilju adekvatnog predstavljanja naše zemlje domaćim i stranim posjetiocima u budućnosti.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 22 februar 2021 18:55

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved