Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PROFESOR MUHAREM KRZIĆ – NE SUMNJAM DA ĆE OVO POSTATI JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH SIMBOLA POVIJESTI BIH

Bosanskohercegovački diplomata i publicista profesor Muharem Krzić obišao je u srijedu 24.februara 2021.godine Kompleks Ravne, u društvu sa osnivačem Fondacije dr. Semirom Osmanagićem. Bio je ovo još jedan u nizu posjeta profesora Krzića, a nakon obilaska smo imali priliku i porazgovarati i čuti mišljenje i utiske koje je imao.

- Mnogo sam radio po svijetu, bio diplomata u mnogo gradova, a svuda sam obraćao pažnju na starine, pa i ovdje, gdje sam se zadesio baš u trenutku kada je bio začetak ovog projekta, kada su rađena prva istraživanja na Bosanskoj piramidi Sunca, gdje sam upoznao i prvog naučnika koji je do tada došao ovamo, dr. Barakata iz Kaira, s kojim sam imao priliku i da razgovaram o otkrićima. Danas ponovo imam zadovoljstvo da vidim nešto što je izašlo Božjim čudom i da je izabran čovjek koji je sve to izdržao, a trebalo je izdržati sve napade i pritiske, iako i danas izdržava velike napore, a taj početak je bio najteži, jer je dr. Osmanagić morao mnogo toga da se odrekne u životu da bi se posvetio ovome, a bez njegovog odricanja i rada sve ovo se ne bi ni razvilo. – kazao nam je profesor Krzić.

Krzić je ogorčen i na tadašnju vlast u BiH, koja istraživanja i otkrića nije prihvatala.

- Najgore od svega je bila tadašnja vlast u Sarajeva, nisu to prihvatali i to tvrdim, u to vrijeme oni se nisu usuđivali doći ovamo, nisu smjeli doći, osim ilegalno i ni dan danas ne mogu naći objašnjenje za sve to. Ja, s druge strane, sve vrijeme pratim projekat, obišao sam mnogo puta sve lokacije, dovodio brojne goste, i svi moji gosti su bili impresionirani, odlazili su s ozbiljnim utiscima i danas kad god se čujemo sjetimo se tih posjeta. Sve ovo vrijeme me prati i jedan paralelni osjećaj, da je neshvatiljivo i žalosno da se ovdje nije angažirala država, moglo se to, a evo danas, da budem i ciničan, BiH ima stotinu multimilionera i koji je od njih uložio novac da se pomogne dr. Semiru, da se ovo podigne na viši nivo? – pita se profesor Krzić.

Ipak, na kraju nam je kazao da je sretan jer je dr. Osmanagić shvatio kompleksnost ovog projekta, da je uspio sve da opravda i da vodi „ovaj povijesni projekat, ne samo za BiH, već i za cijeli svijet“.

- Njegovi odlični potezi, uključivanje brojnih naučnih disciplina, konferencije, seminari, ovdje se mogu napraviti stotine doktorata i ovo je ogroman doprinos nauci. Mi domaćini, Bosanci i Hercegovci, bismo trebali biti malo više ponosni, a ne sumnjam da će ovaj projekat i ove lokacije postati jedan od najznačajnijih simbola kada se govori o povijesti BiH, jasno je da su ovo pravili ljudi, a možda smo mi njihovi potomci. – zaključio je profesor Krzić.

Zadnje ažuriranje petak, 26 februar 2021 11:59

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 18:00 (april - maj)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved