Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

FOTOPRIČA – APRIL 2006., OTKRIĆE BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA

Ovih dana navršava se šesnaest godina od otkrića prve europske i najveće na svijetu, Bosanske piramide Sunca. Nakon analiza i uzimanja uzoraka, te otvaranja prvih sondi, pristupilo se i ozbiljnijim radovima, nakon kojih se došlo i do prvih blokova na Bosanskoj piramidi Sunca.

U to vrijeme, veliki broj Visočana, ali i posjetilaca iz drugih krajeva naše zemlje, svakodnevno su prisustvovali istraživačkim radovima i sa nestrpljenjem čekali nova otkrića. Bilo je to i vrijeme kada su najveće bh., regionalne, ali i svjetske medijske kuće stigle u Visoko kako bi javnost obavijestile o ovom historijskom otkriću.

Danas, Bosanska dolina piramida je kompleks koji čini šest piramida, sa Bosanskom piramidom Sunca kao najinteresantnijom i najvećom, Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne u kojem je očišćeno tri kilometra, ali i još nekoliko ulaza u tunele, Arheološko – turistički park „Ravne 2“ i Tumulus u Vratnici.

A kako je sve počelo i kako je izgledalo u aprilu 2006.godine prisjetit ćemo se kroz galeriju fotografija nastalu u tom periodu.

Zadnje ažuriranje petak, 16 april 2021 04:57

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved