Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

U PARKU „RAVNE 2“ ODRŽAN SAMIT LOKALNIH ZAJEDNICA ZAPADNOG BALKANA

U utorak 8.juna 2021.godine u Multimedijalnoj dvorani parka „Ravne 2“ je održana Druga konferencija “Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana” u cilju promocije i unapređenja privrednih, turističkih i drugih potencijala lokalnih zajednica.

- U pitanju je manifestacija koja je vezana za turizam, sport i razvoj lokalnih zajednica. Primjer ovog ovdje mjesta je pokazatelj da individua može pokrenuti svjetsku priču, zato smo i izabrali da konferenciju održimo upravo ovdje. Stiglo je dosta predstavnika lokalnih zajednica iz cijele BiH, a putem video streama su nam se priključili i ljudi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a ovo je jedna globalna priča u kojoj planiramo da okupimo predstavnike što više lokalnih zajednica. – kazao nam je Elvir Starčević, jedan od organizatora konferencije.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera “Namještaj i drvo”, koji je jedan od organizatora  događaja, rekao je da je u mrežu dosad uključeno oko 40 lokalnih zajednica koje će operativno da pospješe buduću saradnju, a moguće je i njeno proširenje.

- Formirali smo i Uniju lokalnih zajednica, a cilj je da prezentujemo turističke i privredne potencijale, te pronađemo i investitore za projekte. – naglasio je Mujkić.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, ali i privrednih udruženja.

- Današnji skup je nešto od čega ćemo svi imati koristi, obrađeno je mnogo tema, čuli smo mnogo pozitivnih ideja i razmišljanja, a sve ove ideje traže vremena, novca, kao i znanja. Obišli smo i predivne lokacije u Bosanskoj dolini piramida, ovo mi je bio prvi dolazak, pozitivno sam iznenađen i podržavam ovakve projekte, a svi građani BiH trebaju da šire ovu lijepu, pozitivnu priču. – kazao nam je Nagib Mujkić iz Poslovnog udruženja privrednika Žepča.

U Visoko su stigli i predstavnici Krajine, tačnije savjetnik gradonačelnika Cazina, Jusuf Bajraktarević.

- Ovakvi skupovi imaju značaj da uvezuju lokalne zajednice. Državne vlasti moraju imati osjećaja kod donošenja zakona za olakšanje procedura, a dosta nam je svađa, moramo izgrađivati našu zemlju. Danas smo ovdje u centru svijeta na predivnoj destinaciji, a odavdje možemo uputiti poziv svima da dođu u našu lijepu BiH. – kazao je Bajraktarević.

- Ovaj projekt oko kojeg smo se okupili dopao mi se od samog početka, nastojat ćemo da proširimo mogućnosti za naše privredne subjekte i da damo do znanja da nam se pridruže i izađu u javnost sa projektima, koje će sigurno neko prepoznati, a time stvaramo i nove mogućnosti, te pomažemo razvoj lokalnih zajednica. – istaknula je stručna saradnica iz odjeljenja za privredu Doboja, Nermina Isić.

Organizacijom ovakvih konferencija nastoji se prevazići situacija s koronavirusom, koja narušava privredu u svijetu i omogućiti domaćim izvozno orijentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.

Zadnje ažuriranje srijeda, 09 juni 2021 07:40

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved