Logo
Print this page

U PARKU „RAVNE 2“ ODRŽAN SAMIT LOKALNIH ZAJEDNICA ZAPADNOG BALKANA

U utorak 8.juna 2021.godine u Multimedijalnoj dvorani parka „Ravne 2“ je održana Druga konferencija “Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana” u cilju promocije i unapređenja privrednih, turističkih i drugih potencijala lokalnih zajednica.

- U pitanju je manifestacija koja je vezana za turizam, sport i razvoj lokalnih zajednica. Primjer ovog ovdje mjesta je pokazatelj da individua može pokrenuti svjetsku priču, zato smo i izabrali da konferenciju održimo upravo ovdje. Stiglo je dosta predstavnika lokalnih zajednica iz cijele BiH, a putem video streama su nam se priključili i ljudi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a ovo je jedna globalna priča u kojoj planiramo da okupimo predstavnike što više lokalnih zajednica. – kazao nam je Elvir Starčević, jedan od organizatora konferencije.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera “Namještaj i drvo”, koji je jedan od organizatora  događaja, rekao je da je u mrežu dosad uključeno oko 40 lokalnih zajednica koje će operativno da pospješe buduću saradnju, a moguće je i njeno proširenje.

- Formirali smo i Uniju lokalnih zajednica, a cilj je da prezentujemo turističke i privredne potencijale, te pronađemo i investitore za projekte. – naglasio je Mujkić.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, ali i privrednih udruženja.

- Današnji skup je nešto od čega ćemo svi imati koristi, obrađeno je mnogo tema, čuli smo mnogo pozitivnih ideja i razmišljanja, a sve ove ideje traže vremena, novca, kao i znanja. Obišli smo i predivne lokacije u Bosanskoj dolini piramida, ovo mi je bio prvi dolazak, pozitivno sam iznenađen i podržavam ovakve projekte, a svi građani BiH trebaju da šire ovu lijepu, pozitivnu priču. – kazao nam je Nagib Mujkić iz Poslovnog udruženja privrednika Žepča.

U Visoko su stigli i predstavnici Krajine, tačnije savjetnik gradonačelnika Cazina, Jusuf Bajraktarević.

- Ovakvi skupovi imaju značaj da uvezuju lokalne zajednice. Državne vlasti moraju imati osjećaja kod donošenja zakona za olakšanje procedura, a dosta nam je svađa, moramo izgrađivati našu zemlju. Danas smo ovdje u centru svijeta na predivnoj destinaciji, a odavdje možemo uputiti poziv svima da dođu u našu lijepu BiH. – kazao je Bajraktarević.

- Ovaj projekt oko kojeg smo se okupili dopao mi se od samog početka, nastojat ćemo da proširimo mogućnosti za naše privredne subjekte i da damo do znanja da nam se pridruže i izađu u javnost sa projektima, koje će sigurno neko prepoznati, a time stvaramo i nove mogućnosti, te pomažemo razvoj lokalnih zajednica. – istaknula je stručna saradnica iz odjeljenja za privredu Doboja, Nermina Isić.

Organizacijom ovakvih konferencija nastoji se prevazići situacija s koronavirusom, koja narušava privredu u svijetu i omogućiti domaćim izvozno orijentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.

Zadnje ažuriranje srijeda, 09 juni 2021 07:40
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved