Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

VOLONTERI I STRUČNO OSOBLJE NASTAVLJAJU ARHEOLOŠKE RADOVE U TUNELIMA „RAVNE 3“

Skoro dva mjeseca su prošla od početka ovogodišnje volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida, a za ovaj period volonteri iz Europe radili su i rade u sekcijama tunela „Ravne 3“, pod budnim okom arheologa Fondacije Amne Agić.

-          Ove godine vratili su nam se volonteri koji su željno iščekivali dolazak u Bosansku dolinu piramida i učešće u najotvorenijem arheološkom projektu u svijetu. Od početka juna imali smo volontere iz Francuske, Danske, Njemačke, Češke, zemalja regije, ali i Bosne i Hercegovine, a i tokom ovih udarnih mjeseci, kada nam je sezona na vrhuncu, imamo još najava za dolaske i volontiranje. – priča nam Amna Agić.

Volonteri su angažovani u tunelima „Ravne 3“ gdje su i do sada urađene brojne stvari u sekciji koja je otvorena 2019.godine i gdje su pronađeni brojni interesantni predmeti, ostaci, kao i organski materijal.

-          I u ovih skoro dva mjeseca radova imali smo dosta pronalazaka, otkrili smo nekoliko ulomaka keramike i na osnovu tog broja sigurno imamo barem 2-3 keramičke posude koje smo datirali u period ranog srednjeg vijeka. Otkrili smo i još jedan suhozid koji je građen istom tehnikom kao i ostali u ovim tunelima, ali i tunelima Ravne, što nam govori o povezanosti ovih tunela. Istaknula bih i značajne količine organskog materijala na koji smo naišli, a u planu je da neke od uzoraka, kao i do sada, pošaljemo na analize datiranja. – pojasnila nam je Agić.

Sekcija u tunelima „Ravne 3“ koja je otvorena 2019.godine donosi brojna značajna otkrića, nastavljaju se radovi i istraživanja, a u proteklom periodu kroz istraživanje ovih tunela otkriveni su različiti kulturni slojevi, što je jedan od dokaza da su ovi tuneli kontinuirano bili korišteni kroz različite vremenske periode.

Zadnje ažuriranje subota, 24 juli 2021 20:11

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved