Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

VOLONTERI NA BOSANSKIM PRAMIDAMA 2021.

Uprkos nenormalnoj situaciji u svijetu, ograničenju putovanja između zemalja, restrikcijama i raznim mjerama kojima se onemogućava sloboda kretanja, ipak se u Bosanskoj dolini piramida odvija volonterska akcija u oblasti arheologije.

Volonteri su počeli pristizati u Visoko početkom juna 2021. U prvom dijelu sezone su radili u prahistorijskim tunelima ‘Ravne 3’ pod rukovodstvom arheloga mr.sc. Amne Agić i arheologa Amara Tufe iz Sarajeva.

Ovo je bila uzbudljiva sezona za sve jer su otkrili još nekoliko graditeljskih objekata – suhozidova, čija je procjenjena starost više od 19.000 godina. To ih čini najstarijim građevinama u Evropi. To upozorava na isti obrazac kao i u tunelima Ravne gdje je utvrđeno postojanje dviju civilizacija: prve, koja je gradila tunele, i druge, koja je te tunele zatvarala.

Osim toga niz keramičkih predmeta iz različitih vremenskih perioda je pronađeno u otvorenoj sekciji tunela. Predmeti datiraju od neolitskog perioda, preko rimskog da kasnog Srenjeg vijeka.

Ove godine se do oktobra mjeseca i završetka sezona očekuje više od stotinu volontera, mahom iz evropskih zemalja.

Zadnje ažuriranje petak, 06 avgust 2021 10:47

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved