Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

OKONČANA JOŠ JEDNA VOLONTERSKA SEZONA U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Iza Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je još jedna uspješna volonterska i arheološka sezona. I pored toga što je u protekle dvije godine postalo teže i složenije putovati, u mjesecu junu je počela ovogodišnja volonterska akcija, koja je tokom svog trajanja do kraja mjeseca oktobra u Bosansku dolinu piramida dovela ukupno 85 volontera, većinom iz europskih zemalja, ali i SAD-a.

-  Ove sezone 85 volontera je radilo na lokacijama unutar kompleksa Ravne. Po prvi put u nekoliko posljednjih godina, imali smo i volontere iz Bosne i Hercegovine. Najveći broj volontera, koji su vrijedno radili sa nama su bili iz Srbije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Nizozemske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Turske, Švedske, te Engleske. Po prvi put smo imali i volontere sa Malte. Ono što nas raduje jeste da smo imali volontere koji nam se evo već nekoliko godina iznova vraćaju da budu dio ovih zanimljivih istraživanja. – kazala nam je arheolog Fondacije Amna Agić.

Ovogodišnje istraživanje je bilo fokusirano na tunele „Ravne 3“, gdje se ove godine došlo do značajnih otkrića. Otvorene su četiri arheološke sonde, a u jednoj sondi otkriveni ulomci ranosrednjovjekovne keramike, koji su bili djelomično ukopani. Pored otkrića ulomaka keramičke posude, stručni tim Fondacije uz pomoć volontera otkrio je i dva nova suhozida u navedenim tunelima.

I na samom kraju arheološke i turističke sezone, prilikom čišćenja novih prolaza i tunela, tim Fondacije je na najposjećenijoj lokaciji u Prahistorijskom podzemnom kompleksu tunela Ravne otkrio šest novih suhozida. - Svi suhozidi su kompaktni i izgrađeni po istim principima poput ostalih pronađenih u tunelima Ravne, ali i u tunelima Ravne 3 i Ravne 4. Prvi suhozid na ulazu u samu komoru visok je 100 cm, dužine 152 cm, i slagan je u osam redova. – otkrila nam je Agić, zahvalivši se svim volonterima na učešću u još jednoj uspješnoj akciji, te kazavši kako se nada da će naredna godina u Visoko dovesti i još veći broj volontera iz cijelog svijeta.

Na kraju rezimea još jedne uspješne sezone bitno je pomenuti i saradnju sa Udruženjem „Mladi volonteri“ čiji su volonteri iz Turske bili dio ovogodišnje akcije, a posebna zahvalnost ide onim volonterima koji su ne samo vrijedno radili na arheološkom projektu, nego i donirali određene alate za rad, poput lopata, krampi, zaštitnih rukavica, kolica i drugih alata.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 15 novembar 2021 08:28

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved