Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Četvrti dan u Egiptu

Piše: Evelina Čehajić

Novi dan, nova uzbuđenja, za nas nove lokacije, a stari hramovi. Građeni od masivnih blokova koji nas navode na pitanje kako, kojom tehnologijom je bilo moguće ovakve arhitektonske dragulje sagraditi i ostaviti u nasljeđe čitavom svijetu?!

Naša grupa četvrti dan je bila u posjeti hramovima Dandera i Abydos.

Hram u Danderi, hram božice plodnosti i majčinstva Hathor, po mnogo čemu je poseban. Ovo je najočuvaniji hram na tlu Egipta. Strop glavne dvorane krase svemirski i astrološki prizori. Zodijak Dandere koje gosti mogu vidjeti je replika. Na žalost orginal je ukraden I nalazi se u muzeju Lovre u Parizu. 

Još jedno skriveno blago nalazi se u podzemnom dijelu, riječ je o prikazu električne tube koja je po nekim dokaz prisustva tehnologije u Starom Egiptu

Predpostavka je, da je hram u Abydosu koji se prvobitno tako i zvao, sagrađen za vrijeme vladavine faraona Setija Prvog, a da su ga dovršili njegov sin Ramzes II i unuk Merneptah.

Ovaj hram posebno je poznat po jednom megalitnom bloku u tavanici koji se može vidjeti između stubova u prvoj dvorani. Misteriozni hijeroglifi koji nevjerovatno podsjećaju na helikopter, podmornicu i avion. Otkuda ovi simboli u Setijevom hramu, ostaje još jedna od mnogih egipatskih misterija. Abidoski popis kraljeva je lista kartuša 76 egipatskih faraona koji su predhodili Setiju I iz XIX dinastije.

Ozirion je naziv za megalitnu granitnu konstrukciju na najnižem nivou u kompleksu hramova Abydos. Granitni blokovi do 90 tona jos uvijek nemaju naučno objašnjenje u pogledu alata, transprotnih sredstava, datuma i svrhe.

 

Zadnje ažuriranje srijeda, 07 decembar 2022 08:41

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved