Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

NOVI VODIČI FONDACIJE DOČEKALI PRVE GOSTE

Prije svega nekoliko sedmica završena je vanredna, Jesenja škola za vodiče Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, a nakon provedene obuke od velikog broja kandidata dijelom Fondacije su postala četiri polaznika. Među njima je i Lamija Hašimović iz Visokog, studentica prava, koja je odmah po završetku obuke dobila priliku i za samostalno vođenje gostiju.

– Studiram pravo, a i prije nego sam se prijavila za vodiča Fondacije bilo mi je zanimljivo da jedan ovakav projekat imamo u našem gradu, često sam i dolazila na lokacije, a posebno kroz srednju školu gdje smo se interesovali za projekat. Imala sam želju da shvatim o čemu je ovdje riječ, ali i da kao neko ko dolazi iz Visokog prenosim drugim ljudima ono što se zbiva u našem gradu i prikažem ovaj projekat u što bolje svjetlu. – kazala nam je Lamija.

Uspjela se pokazati tokom obuke koje je iz godine u godinu sve teža i zahtjevnija, te počela sa vođenjem grupa i gostiju.

– Bilo je mnogo kandidata i bilo nam je jako zanimljivo uz iskusne vodiče od kojih smo mnogo toga naučili i koji su nam zaista pomagali oko svega što nas je zanimalo i što nam je trebalo. Tokom obuke smo stekli nova iskustva i znanja koja ćemo primijeniti tokom vođenja grupa, a samo vođenje je mnogo zanimljivije od obuke, dobili smo samostalnost, ali i odgovornost. – ispričala nam je Lamija.

Iako je studentica prava, kaže da može da se vidi i u ovom poslu, ali i u poslu za koji se školuje.

– Iako nema neke poveznice između prava i vođenja turističkih grupa, jako mogu da se zamislim u oba zanimanja. Fleksibilna sam osoba i vidim se i kao pravnica, ali i kao vodič. Ono što bih na kraju istaknula jeste iskustvo koje ovdje dobijamo, srećemo ljude iz cijelog svijeta, razgovaramo s njima, čujemo različitia razmišljanja i stavove i to nas čini bogatijim. – zaključila je Lamija Hašimović, novi vodič Fondacije.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 15 januar 2023 12:58

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved