Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

DR OSMANAGIĆ ISTRAŽUJE MEGALITNI METEON

Jedina megalitna građevina u Crnoj Gori nalazi se u podnožju ilirskog grada Meteona, današnjeg Meduna, 13 km udaljenog od glavnog grada Podgorice.
 
Preostalo je 12 megalitnih blokova koji formiraju zid u tri reda. Ovi višetonski poligonalni obrađeni blokovi nemaju vezivnog materijala, a izdržali su zemljotrese, osvajanja i višemilenijumske tektonske poremećaje.
 
U dokumentarcu koji je u pripremi Dr Semir Osmanagić će po prvi put predstaviti astronomsku orijentaciju ove strukture i mjerenja magnetskog polja koja uveliko odstupaju od mjerenja na četiri kontinenta tokom zime 2023.
 
Za razliku od nametnute i falsifikovane istorije da su ovi kiklopski zidovi rezultat grčkog uticaja i helenističkih vještina gradnje od prije 2.400 godina, Osmanagić je prvi istraživač koji će argumentovano pobiti tu hipotezu. Ovo su ostaci megalitnih kultura na Balkanu pet milenija unatrag. Na toj lokaciji su znatno kasnije Iliri podigli svoju utvrdu, da bi je Rimljani uništili. Rekonstrukcija je slijedila u Srednjem vijeku.
 
Ova lokacija je na ponos autohtonim graditeljima i nama, njihovim potomcima.
Zadnje ažuriranje nedjelja, 22 januar 2023 09:32

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved