Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

AUTOR SKULPTURE NIKOLE TESLE, DAMIR ŠABIĆ – MNOGO MI ZNAČI DA SE MOJE DJELO NALAZI NA JEDNOM OVAKVOM MJESTU

Magistar kiparstva, profesor umjetnosti i autor skulpture Nikole Tesle koja od subote 18.marta 2023.godine krasi park „Ravne 2“, Damir Šabić, otkrio nam je kako se došlo na ideju za realizaciju jednog ovakvog značajnog djela.

– S obzirom da se u društvu dr. Osmanagića kreću i ljudi koji se bave istraživanjem energija, a Tesla je poznat po svojim patentima i filozofiji te kosmičke energije, to je bila savršena kombinacija da se na ovakvom mjestu napravi jedan ovakav trg. Ideja je potekla od dr. Osmanagića, a ja sam i ranije radio na projektima koji su vezani za Teslu, dok sam sada uradio skulpturu koja će krasiti ovo predivno mjesto na moje veliko zadovoljstvo. – kazao nam je Damir.

Otkrio je i kako je proces bio dugotrajan, kako je kroz šest mjeseci izrade skulpture prošao sve faze kiparstva, ali i uživao beskrajno.

– Radilo se o dosta zahtjevnom procesu, ali bez dileme nešto u čemu sam beskrajno uživao i što mi nikada ne može stvarati teret. Mnogo znači da se vaše djelo nalazi na jednom ovakvom mjestu, svjetskom mjestu, velika mi je čast, ali mi je u jednom trenutku bilo i žao što je skulptura napustila moj atelje. Međutim, kada vidim da je na jednom ovakvom mjestu, onda mi je sve opravdano. – kazao nam je autor Damir Šabić.

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved