Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

POSLJEDNJE PRIPREME PRED POČETAK NOVE VOLONTERSKE SEZONE

Nova volonterska sezona u Bosanskoj dolini piramida počinje za dvadesetak dana, a u toku su i posljednje pripreme pred dolazak volontera iz cijelog svijeta. U proteklim godinama kroz ovaj projekat je u Visoko došlo na stotine volontera koji su nesebično radili i pomagali stručnom  osoblju Fondacije u projektima istraživanja.

– Nova volonterska sezona počinje 5.juna i trajat će sve do kraja mjeseca oktobra, a prema prijavama koje do sada imamo, možemo reći da nam dolazi veliki broj volontera iz naše zemlje, zemalja regiona, ali i SAD-a. Za sada imamo preko 70 prijava, a taj broj će tokom sezone biti mnogo veći. – govori Amna Agić, arheolog u Fondaciji i osoba zadužena za volontersku akciju.

Ovogodišnji volonteri radit će na lokacijama tunela, i to tunelima Ravne 3, Ravne 4 i Ravne 5, a tokom priprema prikupljene su sve potrebne dozvole za arheološka istraživanja i nesmetan rad.

– Od sezone koja je pred nama očekujemo da bude uspješna, da dođemo da novih otkrića kao i u godinama do sada, radit ćemo različitim metodama, a planiramo uraditi i određena datiranja sa timom koji nam dolazi iz Turske, sa Univerziteta u Ankari. – pojašnjava Agić.

Volonterima će u Visokom sasvim sigurno biti izuzetno zanimljivo, a nakon kraće pauze od ove godine se ponovo vraćaju i Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem, u sklopu kojih volonteri obilaze znamenitosti Bosne i Hercegovine, pa će tako pored volonterskog rada i obilaska lokacija u Visokom, imati priliku da obiđu Obelisk u Bakićima kod Olova, kamene kugle u Zavidovićima, Daorson kod Stoca, ali i Mostar, Sarajevo i druge interesantne lokacije u našoj zemlji.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 18 maj 2023 14:29

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved