Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Kao već na početku Projekta najavljeno: prvi kameni blokovi Bosanske piramide Sunca ugledali svjetlo

Završen je četvrti dan najvećeg geo-arheološkog istraživanja ove godine u svjetu. Sa vrhova Bosanske piramide Sunca stižu vrlo uzbudljive vijesti koje potvrđuju da će ovo biti posebno arheološko proljeće i ljeto za Bosnu i Hercegovinu i svijet.

Završen je četvrti dan najvećeg geo-arheološkog istraživanja ove godine u svjetu. Sa vrhova Bosanske piramide Sunca stižu vrlo uzbudljive vijesti koje potvrđuju da će ovo biti posebno arheološko proljeće i ljeto za Bosnu i Hercegovinu i svijet. Naime, otaranjem dva sondažna bunara na sjeveroistočnoj strani zidova Bosanske piramide Sunca, ustanovljeno je da na dubini ispod 1m humusa se nalaze dobro očuvani pravilni kameni blokovi breče koji tvore zidove piramide.

Nesumljivo da je riječ o kamenim blokovima koje je obradila ljudska ruka. Slagani su jedni na druge i tako se dobila kosina piramide. Ovo je do sada najbolji dokaz koji izgledom pokazuje dizajn piramide, nivoa na kojima su slagani kameni blokovi i mjesta njihovog sastava.

Ovim definitivno pada u vodu predpostavka da je ovje bilo riječ o velikoj kamenoj stijeni koja je kasnije bila dorađivana ljudskom rukom. Nema sumnje da je riječ o kamenim blokovima koje je čovjek klesao u prvim Bosanskim kamenolomima, transportirao ih na ovu lokaciju i gradio piramidu.

Na ovaj način dobijen je konačni materijalni dokaz o postojanju Bosanske piramide Sunca.

Svi koji žele učestvovati u ovom za Evropu i Svijet jedinstvenom rekreiranju povijesti, i dalje su pozvani da se pridruže!

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 22 januar 2007 22:03

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved