Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Nastavljaju se brojne posjete i podrška Projektu otkrivanja bosanskih piramida

Lijepo vrijeme i danas je krasilo bosansku dolinu piramida, i mnogi su došli da se i sami uvjere u postojanje bosanskih piramida.
Druga nedelja na Bosanskoj piramidi Sunca prošla je u vedrom i optimističnom raspoloženju. I danas je hiljade posjetilaca iz šireg regiona i svijeta dolazilo nasmješenih lica i posjećivalo plato piramide, vrh piramide i sondažni bunar na sjeveroistočnom obodu piramide.

Lijepo vrijeme i danas je krasilo bosansku dolinu piramida, i mnogi su došli da se i sami uvjere u postojanje bosanskih piramida.
Druga nedelja na Bosanskoj piramidi Sunca prošla je u vedrom i optimističnom raspoloženju. I danas je hiljade posjetilaca iz šireg regiona i svijeta dolazilo nasmješenih lica i posjećivalo plato piramide, vrh piramide i sondažni bunar na sjeveroistočnom obodu piramide.

Jutros je stručni tim Fondacije još jednom ušao u kompleks podzemnih tunela iz pravca Ravne, ovaj put sa rudarskom četom iz Zenice na čelu sa magistrom rudarskih nauka Enverom Hasićem. Uz njih su bili članovi novinarske ekipe CNN-a sa Chrisom Burnsom, novinari ljubljanskog «Dela». Ispred Fondacije su bili prisutni Nadžija Nukić, vodeći geolog na Projektu, te Semir Osmanagić. Konstatovano je postojanje pravilno obrađenih kamenih megalitnih ploča pješčara između 163. i 185. metra. Nastavlja se rad na njihovom pažljivom otkrivanju arheološkom katalogiziranju i zaštiti.

 

Volonteri su se i danas u velikom broju odazvali za rad pod stručnim nadzorom na lokalitetima na sjeveroistočnoj strani, gdje je nastavljeno krčenje, proširivanje i čišćenje terena.

Arheolog Silvana Čobanov usmjeravala je otkopne radove i čišćenje megalitnih blokova na platou Bosanske piramide Sunca. Dosada je ustanovljeno da kameni blokovi pješčara obrazuju nekoliko redova stepenica.

 

Historičar-arheolog Moamer Šehić predvodio je ekipu na izgradnji drenažnih kanala kako bi se na dugoročan način sprječilo oštećivanje blokova u sondažnim bunarima i njihova trajna zaštita.

 

Vodeći logističar Fondacije dipl. ing. Goran Čakić dovršava kompletiranje svih komunalnih priključaka: struje, telefona, kablovskog interneta, organizacije štaba istraživanja.

 

Izvršni direktor Fondacije Mario Gerussi uzeo je "slobodan dan" i doveo čitavu familiju na plato piramide.

Koordinator komiteta za međunarodne odnose, neumorna mr. Elma Kovačević je zajedno sa koordinatorom komiteta za odnose s javnošću Samrom Koričić provela nedjelju na zidovima piramide.

Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih FBiH sa svojim kompletnim timom takođe je danas posjetio lokalitete eskavacija na Bosanskoj piramidi Sunca i izjavio da daje punu podršku daljnjim istraživanjima, ističući veliki značaj Projekta za Bosnu i Hercegovinu. "Zadivljen sam viđenim. Vjerujem u znanje i istraživačke domete članova istraživačkog tima Fondacije."

 

Prof. Dr. Besim Spahić sa Fakulteta političkih nauka takođe je posjetio lokalitete na Bosanskoj piramidi Sunca i izrazio svoju podršku.  BH muzička živuća legenda, nekadašnji frontman grupe «Zabranjeno pušenje» i generacija Semira Osmanagića još iz gimnazijskih dana (  II Gimnazija ), Elvis J Kurtović, i Marin Mako Gradac, iz Sarajevske filharmonije, takođe su danas bili među brojnim posjetiteljima koji nisu krili svoje oduševljenje i čestitali Osmanagiću na njegovom fantastičnom otkriću.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 22 januar 2007 22:03

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved