Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

INTERVJU SA PROF. ENVEROM IMAMOVIĆEM IZ SARAJEVA

Prvi oponent ideje o postojanju piramida u BiH bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i ratni direktor Zemaljskog muzeja BiH dr. Enver Imamović.

INTERVJU SA PROF. ENVEROM IMAMOVIĆEM IZ SARAJEVA


Prvi oponent ideje o postojanju piramida u BiH bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i ratni direktor Zemaljskog muzeja BiH dr. Enver Imamović.

On je najčešće citiran bh. kritičar Projekta istraživanja Bosanske doline piramida u stranoj štampi a njegovi citati su uporište nekolicini stranih arheologa, geologa i historičara.

Slijedi intervju s profesorom Enverom Imamovićem uz napomenu da je uredništvo web stranice Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca ubacilo ilustracije sa propratnim crvenim tekstom radi lakšeg prosuđivanja valjanosti njegovih tvrdnji.

 BOJIĆ: Prof. Imamović?
merima bojic
Intervju vodi: Merima Bojić, dipl. Historičar i dipl. Politolog, postdiplomac na Kalifornijskom univerzitetu UCLA (Los Angeles, SAD)

 

 

 

 

IMAMOVIĆ:  Čujemo se

 prof.Enver Imamovic

Dr. Enver Imamović, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu

 

 

 BOJIĆ: Čujemo se profesore Imamović. Ovaj razgovor će biti sniman, Vi ste upoznati s tim, znači razgovor je sniman i ovaj će intervju biti objavljen. Tema su piramide u Bosni i Hercegovini, u Visokom, za koje Semir Osmanagić tvrdi da postoje, Vi kažete da ne postoje.

IMAMOVIĆ:  Tako je.

BOJIĆ: Možete li da mi date informacije i razloge vaše zbog čega Vi tvrdite da je to tako?

IMAMOVIĆ:  Prvo, taj čitav lokalitet, ne samo područje Visokog, nego čitave Bosne i Hercegovine, je izuzetno arheološki istražen...  


hodovic

Prof. Senad Hodović, 18 godina direktor Zavičajnog Muzeja u Visokom:„Područje srednjovjekovnog grada Visoki nikada nije sistematski ispitivano.“

 

 

Prof. dr. Enver Imamović: „Ovaj lokalitet je izuzetno arheološki istražen“


 ...Postoje brojna izdanja, postoji leksikon u kojem su svi poznati lokaliteti tu zabilježeni i piše ko je tu istraživao i šta se tu nalazi, prema tome arheolozima je jako dobro poznat teren područja Visokog i oko Visokog. Mjesto gdje navodno on traži tobožnje neke piramide je obično brdo geološkog sastava kakvo je i čitavo to područje. Osim toga arheolozima i historičarima je poznato da se na tom brdu nalaze ostaci od nekoliko epoha tj.od prije nekoliko hiljada godina. Na istom mjestu nalazila se tzv. Ilirska gradina, odnosno naselje iz prahistorije sa tim prije nekih 4000 godina, nalazila se takođe i tvrđava, a ispod toga naselje. U srednjem vijeku tu se nalazio nekadašnji grad i naselje ispod, u svim tim vremenima i stizanju svih tih vremena dakle nalazili su su tragovi tih zdanja odnosno zgrada, prema tome gdje god se zakopa naići će na te ostatke...


 

Fotografija pokazuje aerijalni snimak lokacije starog grada Visoki koji je potpuno propao uslijed višedecenijske nebrige arheoloških struktura. Ekspertni tim, kojeg je formiralo Federalno ministarstvo kulture, za takvo jadno stanje je u junu 2006. optužio “nezainteresovanost i dugogodišnju nebrigu odgovarajućih kulturnih institucija, iako su one, s aspekta zaštite i očuvanja ove spomenične cjeline, imale i imaju posebne ingerencije, na koje ne reagiraju na odgovarajući način”.Ako su u pitanju tuneli na koje se poziva navodni istraživač riječ je o rudarskim jamama, jer je poznato da su i u prahistoriji i u rimsko doba i u srednjem vijeku tu se kopala ruda željeza i ti tuneli su...

BOJIĆ: Možete li, oprostite mi, tu Vas moram prekinuti, možete li mi reći ko i kada je tu kopao?

IMAMOVIĆ:  To je kopano dugo vremena i to je objavljeno. Ne mogu sada, da u glavi, to je objavljeno u glasnicima  Zemaljskog Muzeja.

BOJIĆ: Zar Vi to ne znate?

IMAMOVIĆ:  Postoji monografija o Visokom koju je pisalo nekoliko autora.

BOJIĆ: Ali, prof. Imamoviću, ja sam bila u Visokom i posjetila Stari grad Visoki i nema nikakve evidencije da su tamo postojala rudarske jame.

IMAMOVIĆ:  Evidencija je zapisana u knjigama gdje je objavljeno.

BOJIĆ: Kojim knjigama prof. Imamoviću?

IMAMOVIĆ:  Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine.

BOJIĆ: Kakve su se rude kopale?

IMAMOVIĆ:  Molim ?

IMAMOVIĆ: Imate leksikon biologije Bosne i Hercegovine, tu takođe piše o tome, ima monografija Visokoga koju je pisalo nekoliko autora, takođe tu to piše.

BOJIĆ: Ali mi znamo da nisu postojali rudnici zlata, bakra nisu postojali nikakvi rudnici željeza, zbog čega Vi tvrdite...

IMAMOVIĆ:  A kako Vi tvrdite da nisu bili?

BOJIĆ: Ne, ne, ja sam to vidjela.

IMAMOVIĆ:  Nego ?

BOJIĆ: Ja Vas ovo pitam s čisto objektivnog akademskog stanovišta.

IMAMOVIĆ:  Pazite ovo, riječ je o rudarskim jamama, tu su se nalazili skeleti nekadašnjih rudara, nađene su alatke rudarske u tim jamama, a osim toga čitavo to brdo i čitava ta zona geološka ona je kaverozna, to znači postoje prirodne pećine unutra i kada se snima s visine satelitski snimci oni pokazuju to, a onaj koji nije stručnjak, a on ako je zamislio da su to tajni tuneli od nekih piramida onda su to za njega tuneli od piramida, a riječ je o prirodnim šupljinama, kavernama to se kaže, a u isto vrijeme postoje tu rudarske jame iz razloga tih koje sam napomenuo .


Mr. rudarskih nauka Enver Hasić, Rudnik uglja Zenica (na slici lijevo, pored pronađenog megalitnog bloka u podzemnom tunelu):

„Ovdje nije riječ o rudarskim jamama.“

 

 

Prof. dr. Enver Imamović: „Pazite ovo, riječ je o rudarskim jamama“


BOJIĆ: Prof. Imamović kristalno sam Vas razumjela. Kako možete da objasnite raskrsnice na tunelima pod uglovima od 45 stepeni?

IMAMOVIĆ:  Ne vjerujem u  to, on to izmišlja.

BOJIĆ: Ko izmišlja?

IMAMOVIĆ: Sve što ovi istraživači o tome govore nije provjereno, nije objavljeno nigdje u naučnom časopisu.
 


 Fotografija iz podzemnog tunela Ravne koja jasno pokazuje raskršće sa dva kraka pod 45stepeni.

 

 

 

Prof. dr. Enver Imamović: „Ne vjerujem u  to, on to izmišlja.“


 

 BOJIĆ: Prof. Imamović imam informacije, a to sam i pročitala s web stranica od Fondacije Arheološki park da imaju rudare iz Zenice, Banovića, Kaknja i oni vrše te analize, a bili su također, geofizičari s georudarskog fakulteta iz Beograda kako to objašnjavate?

IMAMOVIĆ:  Nije istina to.

 Fotografija pokazuje doktora geoloških nauka Ali-ja Barakata(Kairo, Egipat) i doktora geofizičkih nauka Amera Smailbegovića (Reno,Nevada, SAD), koji su, tokom prvih prospekcija tunelskog kompleksa zaključili da su tuneli, s geološkog aspekta napravljeni znatno prije Srednjeg vijeka.

Prof. dr. Enver Imamović: „Sve što ovi istraživači o tome govore nije provjereno.


BOJIĆ: Ja sam bila tamo i ja sam ih upoznala.

IMAMOVIĆ:  Nemojte uzimati zdravo za gotovo šta on kaže i šta on piše drugo je...

BOJIĆ: Ja sam upoznala ove profesore s georadarskog Univerziteta iz Beograda.

IMAMOVIĆ:  Nije istina ono što kaže ...

BOJIĆ: Ali ovo nije meni Osmanagić rekao, ovo sam ja vidjela.

IMAMOVIĆ:  U novinama može svašta pisati, nije objavio...

BOJIĆ: Profesore ovo nisu novine, ja sam bila tamo kada su bili ovi geofizičari s beogradskog Univerziteta.

IMAMOVIĆ:  Kakvi geofizičari, kakvi inžinjeri?

BOJIĆ: Oni su bili iz Beograda, profesore.

IMAMOVIĆ:  Nije istina

BOJIĆ: Ali, ja sam bila tamo ...

IMAMOVIĆ:  Dozvolite, tu je došla ekipa geoinstituta Bosne i Hercegovine iz Tuzle.

BOJIĆ: Profesore, bili su ljudi iz Beograda, bila sam tamo, upoznala sam ih, vidjela sam ih.

IMAMOVIĆ: Slušajte, on ih tako predstavlja, a to su nezavršeni studenti, mi imamo jednog našeg studenta koji nikada nije maknuo od druge godine, a on ga predstavlja kao velikog stručnjaka, a ovo su isti ti stručnjaci.


 Fotografija prikazuje ekipu Departmana za geofiziku Rudarskog Geološkog fakulteta univerziteta u Beogradu koja je, od 11.10. 2006. do 14.10. 2006. obavila geofizička ispitivanja postupcima seizmometrijske refrakcije, refleksije i mikrotremorskog profilisanja, kao i elektromagnetometrijskom metodom, postupkom georadarskog skeniranja. Ekipom je rukovodio: dr.sci. Dejan Vučković, dipl. Ing. Gejan Miloševski, dipl. Ing. Branislav Sretkovič, dipl. Ing. Dragana Mihić, dipl. Ing. Slobodan Jevremović.Prof. dr. Enver Imamović: „Kakvi geofizičari, kakvi inžinjeri, to su nezavršeni studenti“

BOJIĆ: Kako se taj čovjek zove?

IMAMOVIĆ:  Neću da kažem imena, ali...
Dr.-Ing. Andreas Hasenstab je predvodio njemačke eksperte iz firme LGA Bautechnik GmbH na georadarskom snimanju Bosanske doline piramida u decembru 2006.g.

Prof. dr. Enver Imamović: „Kakvi geofizičari, kakvi inžinjeri, to su nezavršeni studenti.“


BOJIĆ: Vrlo je važno da se spominju imena.

IMAMOVIĆ:  Dozvolite, nije,  prema tome što on govori i što piše po web stranicama, to nije relevantno naučno, za nauku je bitno ono što se objavi u naučnom časopisu, a to nije nikad objavljeno. U novinama on može svašta pisati, osim toga on je obični biznismen, završio političke nauke, prema tome nije stručnjak isto kada bi ja otišao u medicinu isto tako, a ono što on radi jest atraktivno za one koje nisu upoznati s tim, upućeni šta je arheologija, šta je geologija, šta je etnologija, a to nema veze s naukom.

 Semir Osmanagić je diplomirao četverogodišnji studij Ekonomskog fakulteta, diplomirao četverogodišnji studij Fakulteta političkih nauka, završio dvije godine studija sociologije, magistrirao na dvogodišnjem postdiplomskom studiju, i pripremio doktorsku disertaciju iz historije civilizacija pod nazivom :“Civilizacija Maja“. Autor je desetak istraživačko-popularnih knjiga koje su objavljivane u SAD, Turskoj, Estoniji, Hrvatskoj i BiH. Svoja putovanja i istraživanja drevnih civilizacija finansira putem vlastite firme iz Houstona (SAD).


Prof. dr. Enver Imamović: „Osim toga on je obični biznismen, završio političke nauke, prema tome nije stručnjak.“


BOJIĆ: Hvala prof. Imamović za ovo objašnjenje.

IMAMOVIĆ:  A to su isto rekli arheolozi iz čitavog svijeta, isti slučaj.

BOJIĆ: Kako objašnjavate prof. Mohamed Ibrahim Alija, koji je bio tamo u Visokom, on je ekspert-arheolog iz Egipta, provjerio sve ovo i odmah je rekao da je ovo sve građeno ljudskom rukom? Drugo, interesuje me Vaš stav za doktora geologije Alija Barakata, također iz Egipta, koga su poslale egipatske vlasti na 42 dana? Još me interesuje šta imate da kažete za geologa prof. Andrettu iz Italije, i on je isto tako bio tamo u nekoliko navrata i također potvrdio ove analize? 
 


 Profesor Mohamed Ibrahim Aly, doktor arheoloških nauka, jedan od vodećih svjetskih egiptologa (Kairo, Egipat), nakon detaljnog obilaska svih lokacija u Bosanskoj dolini piramida je izjavio za Associated press u Sarajevu da je ovdje riječ o veoma važnoj arheološkoj lokaciji i da se Fondacija ne treba obazirati na izjave oponenata.


 barakatDoktor geoloških nauka, Aly Barakat (Kairo, Egipat), posjeduje 25-o godišnje iskustvo primjenjene geologije u arheologiji drevnog Egipta i gradnje piramida. Na javnoj prezentaciji rezultata istraživanja arheološke lokacije u Visokom, izjavio je:“Bosanske piramide Sunca i Mjeseca te kompleks podzemnih tunela su djelo ljudskih ruku.“ 
 Magistar arheoloških nauka Lamia El Hadidi, egiptolog sa dvadesetogodišnim iskustvom (Kairo, Egipat), potvrdila je da se na piramidi Mjeseca nalaze kamene strukture građene ljuskom rukom.


 


IMAMOVIĆ:  Ti koji vi tvrdite da su došli iz Egipta, drugo su egipatske piramide jel tako, u Egiptu? A drugo, oni su geolozi, šta ima geologija s arheologijom? Jedno je geologija, drugo je arheologija, kakve to veze ima geologija i piramide?

BOJIĆ: A znate šta ...

IMAMOVIĆ:  To je apsurd.

BOJIĆ: Vi predajete historiju?

IMAMOVIĆ:  I arheologiju.

BOJIĆ: I arheologiju.

BOJIĆ: Kojim se periodom bavite?

IMAMOVIĆ:  Molim?

BOJIĆ: Kojim se periodom bavite?

IMAMOVIĆ:  Antičko doba, predhistorija i antičko doba.

BOJIĆ: Dajte mi specifičan period?

IMAMOVIĆ:  Predhistorija i antičko doba pa sve do srednjega vijeka, tu sam stručnjak

BOJIĆ: Prof.Imamović, moram ovo da Vas upitam, kada ste bili u Visokom?

IMAMOVIĆ:  Često, ja sam tamo iz tih krajeva.

BOJIĆ: Da li ste posjetili ove lokacije?

IMAMOVIĆ:  Kako ne.

BOJIĆ: Znači, dok se ovo kopalo, vi ste bili na ovim lokacijama?

IMAMOVIĆ:  Nisam bio tada, nema potrebe.

BOJIĆ: Prof. Imamović, oprostite što Vas prekidam...

IMAMOVIĆ:  On ruši ostatke koji tu već postoje, ruši ostatke od epoha koji su iza nas...

BOJIĆ: Prof. Imamović moram da Vas pitam, sačekajte samo sekundu, kažite, ovo moram s objektivnog stanovišta da Vas pitam, znači niste bili na lokacijama od kako se počelo kopati?

IMAMOVIĆ:  Nisam bio.

BOJIĆ: Ja sam bila na ovim lokacijama, vidjela sam ploče, isklesane, uredno poredane  i tako dalje, kako možete objasniti ovo?

IMAMOVIĆ: Jesam rekao da su to ostaci od prije 4000 godina iz svih epoha i predhistorije i rimskoga doba i srednjega vijeka, a to što se nalazi su temelji kuća od prije par stotina godina.

BOJIĆ: Ako su temelji kuća onda bi oni izgledali drugačije profesore.
  


 Fotografija pokazuje betonske zidove na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca pod uglom gotovo identičnim uglovima stranica Keopsove piramide u Egiptu.

 
Prof. dr. Enver Imamović: „..
a to što se nalazi su temelji kuća od prije par stotina godina.“


IMAMOVIĆ:  Ostaci pločnika od ceste, ulice.

BOJIĆ: Zbog čega imaju terasasti oblik?

IMAMOVIĆ:  Molim?

BOJIĆ: Zbog čega imaju terasasti oblik na Piramidi Mjeseca ili Plješevici?

IMAMOVIĆ: Zato što je brdo šuplje  kao i što su sve planine u svijetu, geološka formacija, to su bolje objasnili moje kolege geolozi iz Instituta za geologiju. Vama koji su neupućeni je ono što vam neko kaže da jest znači te formacije sedimentne stijene imate svugdje u Bosni, to su sedimenti, to su ploče takve i kada one raspuknu one pucaju pod pravim kutem. Ništa drugo, obična  prirodna tvorevina.


  
 
Terase od obrađenih kamenih blokova na Bosanskoj piramidi Mjeseca

 

 

 

 


Prof. dr. Enver Imamović: „.
Zato što je brdo šuplje  kao i što su sve planine u svijetu, geološka formacija. Ništa drugo, obična  prirodna tvorevina.“


BOJIĆ: Prof. Imamović, kako možete da objasnite kamene kugle?

IMAMOVIĆ:  Isto prirodna tvorevina kao što svugdje svega ima tako i toga.

BOJIĆ: Prof. Imamović, ovo nije konkretno objašnjenje, a ovakve kamene kugle postoje u Meksiku, Kosta Rici, u Novom Zelandu i možda u Australiji i sada kod nas u Bosni i Hercegovini. Objasnite mi ovu činjenicu?

IMAMOVIĆ:  Otkud Vi znate da nema recimo u Norveškoj ili da nema u Kongu?

BOJIĆ: Pa nisu nađene u Norveškoj ...

IMAMOVIĆ:  Pa znate, ono što oni govore, te kugle, ti oblici, nalaze se po čitavom svijetu koji je bio pokriven ledom u ledenom glacijalu i to su tvorevine ostaci od ledenoga doba, shvaćate?

BOJIĆ: Da, ali još nisu nađene ni u Norveškoj, ni u Njemačkoj, ni u Austriji, i ostalim zemljama.

IMAMOVIĆ:  Ima u Norveškoj, ima svugdje...

BOJIĆ: Pa nisu još pronađene prof. Imamović.

IMAMOVIĆ:  Molim?

BOJIĆ: Nisu još pronađene prof. Imamović.

IMAMOVIĆ:  Ja vam kažem da jesu. Gdje god je zemljina površina bila pokrivena ledom u doba ledenoga doba nalaze se. To malo pogledajte u Americi, tamo kod Vas ima mnogo toga, uzmite geologiju američku, pa će te vidjeti to, geologija Amerike. Veliki kanjon, ko je to pravio, je li to priroda ili čovjek pravio?

BOJIĆ: Šta Vi mislite?

IMAMOVIĆ:  Da, da ja vas pitam, to su ostaci geoloških faza, a ne čovjek. To je bilo prije čovjeka na milion godina.


 Jedna od osam granitnih kamenih kugli, perfektnog sferičnog oblika, pronađena u Teočaku kod Tuzle. Granit se NIKADA u prirodi ne javlja u slobodnom sferičnom obliku.

 

 

 

Prof. dr. Enver Imamović: „Isto prirodna tvorevina kao što svugdje svega ima tako i toga.“


BOJIĆ: Da Vas pitam sljedeće pitanje, a kako objašnjavate Gornje Vratnice?

IMAMOVIĆ:  Kako?

BOJIĆ: Da baš kako?

IMAMOVIĆ:  Ne znam, nisam razumio pitanje.

BOJIĆ: Kako vi objašnjavate Gornje Vratnice, bila sam na Gornjim Vratnicama, a ploče su uredno isto poredane, imaju valovitu mustru na pločama i egiptolog prof. Mohamed Ibrahim Ali je rekao da je ovo namjerno tako rađeno, zato što je to bio način da se ploče povežu. Takođe mi je prof. Ali pokazao razliku između vezivnog tkiva koja su vještački pravljena i prirodno pravljena i po njegovim riječima i ono sve na Gornjoj Vratnici je pravljeno vještačkim putem, znači čovjek ga je pravio. Kako objašnjavate to?

IMAMOVIĆ: Pazite, meni je to sve smiješno što Vi mene pitate i što ja Vama odgovaram. On govori o nekom vezivu i betonu u razdoblju kada je čovjek  živio u pećinama. Zaboga, to sam Vama jučer rekao, kakvo vezivo, kakav malter, kakav beton, u to vrijeme čovjek je živio u pećinama i nije znao praviti kuću, a da on pravi piramide i da pravi neki beton, neko vezivo, to je krajnje neozbiljno, apsurd i to sada Vama neko kaže i ne mora to značiti da je tako, to su nestručnjaci.


 Detalj otkopanog popločanog platoa, sa trostepenim mozaik pločama, po 12 cm debljine, na sjevernoj strani uzvišenja Toprakalija, u Gornjoj Vratnici. Na površini ploča pješčara se nalazi valovita mustra identična onoj na Bosanskoj piramidi Mjeseca.

 

 

 

Prof. dr. Enver Imamović: „Pazite, meni je to sve smiješno što Vi mene pitate i što ja Vama odgovaram... u to vrijeme čovjek je živio u pećinama i nije znao praviti kuću.“


BOJIĆ: Kako nestručnjaci kada je dr. geologije Ali Barakat isto tako potvrdio i dr. geoogije Andretta?

IMAMOVIĆ: Andretta? To su samo anonimni, tobožnji stručnjaci, gdje su na web stranici, gdje su njihova djela, dosjei, po tome se gleda ko je ko, otvorite moje ime pa otvorite njihovo ime, pa da vidite da li ima išta od njih, oni nisu nikakvi stručnjaci nego ih predstavlja taj koji tamo te piramide istražuje.


 Profesor Dario Andretta, doktor geoloških nauka, Rektor Univerziteta Lumuci u Vatikanu.

Prof. dr. Enver Imamović: „Andretta? To su samo anonimni, tobožnji stručnjaci.“

 


BOJIĆ: Prof. Imamović da li imate ikakvu namjeru da ikada odete i posjetite ove lokacije?

IMAMOVIĆ:  Nema nikakve potrebe.

BOJIĆ: Zbog čega?

IMAMOVIĆ: Zato što će on odgovarati što tamo ruši spomenike, a nije verificiran stručnjak.

BOJIĆ: O kakvim spomenicima govorimo?
   
Nalaz ekspertne grupe Federalnog Ministarstva za kulturu i sport kojim se, u junu 2006. godine, potvrđuje da iskopavanja Fondacije ne predstavljaju prijetnju za stari grad Visoki.

Prof. dr. Enver Imamović: „On će odgovarati što tamo ruši spomenike.“


MAMOVIĆ: Govorimo o spomenicima koje sam maloprije rekao iz predhistorije, rimskoga doba i srednjega vijeka.

BOJIĆ: Prof. Imamović, Osmanagić ne kopa čak ni blizu tog Starog Grada od Kralja Tvrtka I , ja sam bila tamo...

IMAMOVIĆ:  Pa gdje traži piramidu, u podnožju brda?
BOJIĆ: Oni kopaju piramide od dna prema vrhu piramida.
IMAMOVIĆ:  Pa kolika bi ta piramida bila, 100 000 m?
BOJIĆ: Tvrdi se da je piramida Sunca visoka negdje 200 i plus metara i znatno veća od Keopsove piramide.
Lokacija iskopavanja na Bosanskoj piramidi Sunca znatno su udaljene od nekadašnje lokacije starog grada Visoki.

Prof. dr. Enver Imamović: „Pa gdje traži piramidu, u podnožju brda?“

IMAMOVIĆ:  To kod mene student koji to ne zna pada na ispitu.

BOJIĆ: Nećemo sada o tome.

IMAMOVIĆ:  Meni je smiješno govoriti, još pitajte jedno pitanje.

BOJIĆ: Ovo je intervju prof.Imamović, ovdje nema razloga da se nađete uvrijeđeni, ovo je samo intervju.

IMAMOVIĆ:  Jest, ali ja nemam vremena, ispiti me čekaju i studenti me čekaju, ja sam odvojio Vama 15 minuta i više ne mogu, još jedno pitanje postavite, ja moram prekinuti nemam vremena.

BOJIĆ: Prof. Šehić s Vašeg fakulteta mi je jučer rekao da Osmanagić „posjeduje sve medije u Bosni i Hercegovini“,  i da je Osmanagić „dugo sjedio i sve smišljao da sve ovo napravi jedan dan“. Kako neko može da sjedi sve ove godine i da smišlja ovu „prevaru i zavjeru“?

IMAMOVIĆ:  Ja ne znam o tome ništa, samo Vam kažem da to nema nikakve veze s naukom i to može biti atraktivno za novine, publiku, a za nauku nema ništa, samo to mogu reći, to je stav zvanične nauke.

BOJIĆ: Ne želim da vam oduzimam puno vremena, niste mi odgovorili na pitanje zašto ne odete u Visoko i da vidite ono što sam i ja vidjela?

IMAMOVIĆ:  Nema potrebe da idem, nema potrebe da idem, jer nemam šta da vidim.

BOJIĆ: Kako možete da tako govorite?

IMAMOVIĆ:  Zato što mi je poznat sadržaj čitavog tog kraja.

BOJIĆ: Ne možete da odete ni na plato Piramide Mjeseca?

IMAMOVIĆ:  Kakve piramide, zaboga, ja Vam kažem to je neozbiljno, krajnje, za nauku, ja nisam novinar, ja sam arheolog, ja moram prekinuti, ja imam puno studenata za ispit.
Popločani prilazni plato koji vodi ka vrhu Bosanske piramide Mjeseca.
 

Prof. dr. Enver Imamović: „Kakve piramide, zaboga.“


BOJIĆ: O.K. Ja nisam još dobila od Vas e-mail što ste mi obećali poslati...

IMAMOVIĆ:  Ja sam toliko zauzet od jutra do navečer, imam  ispite, imam jako puno studenata.

BOJIĆ: Ali i Vi i prof. Šehić ste mi obećali poslati e-mail koji će da dokaže da je netačno sve ono što Osmanagić tvrdi. To od Vas još nisam dobila.

IMAMOVIĆ:  Ja ne znam šta je on govorio.

BOJIĆ: Ne, ne, Vi ste to rekli.

IMAMOVIĆ:  Šta sam  rekao?

BOJIĆ: Da ćete mi poslati email, to ste mi jučer ujutro rekli.

IMAMOVIĆ:  Nemam vremena, ne mogu, nemam vremena sada dok mi ispiti traju, nemam vremena.

BOJIĆ: Kada ćete imati vremena, prof. Imamović, možete još samo to da mi kažete?

IMAMOVIĆ:  Ja žurim jako.

BOJIĆ: U redu, znači ukratko, želite da kažete da su ovo sve izmišljotine i da ništa nije istina?

IMAMOVIĆ:  Tako je, istina.

BOJIĆ: A recite mi zbog čega mora da se Vama vjeruje?

IMAMOVIĆ:  Ne mora, nisam ja to rekao.

BOJIĆ: Zbog čega da se ne vjeruje
egiptolozima Mohamedu Ibrahimu Aliju, Lamiji El Hadidi, Aliju Barakatu itd., zbog čega da se Vama vjeruje?

IMAMOVIĆ:  Ne morate vjerovati, svako po svome nahođenju i procjeni, niko nikome ne sugerira, svako je pametan da sam rasudi šta i kome vjerovati.

BOJIĆ: Pa šta vam to onda znači?

IMAMOVIĆ:  Molim?

BOJIĆ: Pa šta Vam to znači?

IMAMOVIĆ:  Ne mogu ja Vas uvjeriti u nešto vjerujete ili ne vjerujete, bilo mi je drago da smo se čuli, ja moram prekinuti, jer imam ispite.

BOJIĆ: U redu profesore.
IMAMOVIĆ:  Do viđenja.

BOJIĆ: Do viđenja.


  
Bosanska piramida Sunca u zimskom ambijentu
Zadnje ažuriranje četvrtak, 14 juni 2007 16:37

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved