Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

POZIV ZA MEDIJE - OTVARANJE ARHEOLOŠKOG PARKA U ZAVIDOVIĆIMA

Pozivate se da prisustvujete otvaranju Arheološkog parka: Bosanske kamene kugle u Zavidovićima....

Image 

Poštovani,   

Pozivate se da prisustvujete otvaranju Arheološkog parka: Bosanske kamene kugle u Zavidovićima. 


Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", u saradnji sa općinom Zavidovići pristupa formiranju novog arheološkog parka u Bosni i Hercegovini. Riječ je o misterioznim kamenim kuglama koje potiču iz prahistorijskog perioda. Dimenzije ovih kugli se kreću od pola metra do dva i po metra radijusa sa višetonskim težinama. Pravilnog su sferičnog oblika i isklesane od veoma čvrstih materijala. Nisu pronađene ni u jednoj Evropskoj zemlji sem BiH. U svijetu se sličan fenomen sreće u Kostariki i Meksiku. Među lokacijama kamenih kugli u BiH su: sela Trn i Slatina kod Banja Luke, Teočak, Kakanj, Vareš, Maglaj, Konjic, Zenica, Sanski Most, Mostar, Olovo, Srebrenik, Zavidovići i drugi. Dosada je najveće pronađeno nalazište upravo u Zavidovićima gdje se nalazi oko 40 kamenih kugli.

Fondacija pristupa procesu istraživanja i zaštite ovih vrijednih arheoloških artefakata dosada potpuno zanemarenih. Namjera je da se turistima i ekspertima ponudi obilazak ovih atraktivnih arheoloških lokacija koji se nalaze u manjim gradovima BiH. To je razlog što se na otvaranje Arheološkog parka pozivaju predstavnici turističkih zajednica, ministarstava kulture, medija i domaćih stručnjaka. 


Iz Sarajeva će biti organizovan prijevoz luksuznim autobusom u subotu 9.9.2006. u 9:30 sati ispred Zemaljskog muzeja. Okupljanje je u Zavidovićima između 11:30 - 12:00. Tačno u podne se kreće u obilazak lokacija (3 km od centra grada) da bi se u povratku održala prezentacija u hotelu.

 

Zadnje ažuriranje utorak, 13 februar 2007 14:45

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved