Logo
Print this page

NESMANJENI INTERES ZA REZULTATE GEO-ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Ovaj dan prolazi u intenziviranim aktivnostima na Bosanskoj piramidi Mjeseca. Na sondi br.7 je nastavljeno otkopavanje u kvadrantu B koji je proširen 1,04 m u cijeloj dužini.

Image

Ovaj dan prolazi u intenziviranim aktivnostima na Bosanskoj piramidi Mjeseca. Na sondi br.7 je nastavljeno otkopavanje u kvadrantu B koji je proširen 1,04 m u cijeloj dužini. Posebno je bilo aktivno u okolini sonde br.15, gdje je otvoreno nekoliko mikro sondi s ciljem pretraživanja terena. Trenutno je na ovoj lokaciji angažovano najviše radnika.

  

Na sondi br.8 vrši se uređenje sonde u pravcu I-Z. Skida se preostali dio materijala. Na zapadnoj strani ide se novim nizom ploča. Radovi na sondi br. 18 su nastavljeni predviđenim planom i dinamikom.

  

Na Bosanskoj piramidi Sunca se vrše pripreme za otvaranje nove sonde na sjevernoj strani na privatnoj parceli. Trenutno su aktivne sonde 4A i 4C takođe na sjevernoj strani piramide.

  

U organizovanoj posjeti Bosanskoj piramidi Mjeseca danas je boravilo  50 gostiju iz MZ Slavinovići iz Tuzle. Radi se o udruženju žena iz ove Mjesne zajednice su koji obišli nekoliko sondi i saslušali prezentaciju na sondi br. 1. Gošće su izrazile punu podršku Projektu.

 

Iz evropski priznate institucije Bled School of Management (Slovenija) došlo je osam gostiju iz Hrvatske, Makedonije, i Bosne za koje održana prezentacija na sondi broj 1, a kasnije obišli sonde 11, 12, 4, 15. Istom rutom se kretalo i 50 gostiju iz Udruženja studenata Kakanj 50 gostiju.

 


 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  

 

Zadnje ažuriranje utorak, 13 februar 2007 14:41
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved