Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA

Članovi Upravnog odbora Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca su, na redovnoj sjednici održanoj 16. augusta, jednoglasno usvojili Odluku o pokretanju inicijative za formiranje Arheološkog parka: Bosanske kamene kugle, čije će sjedište, prema najavama, biti u Zavidovićima.

Image 

Članovi Upravnog odbora Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca su, na redovnoj sjednici održanoj 16. augusta, jednoglasno usvojili Odluku o pokretanju inicijative za formiranje Arheološkog parka: Bosanske kamene kugle, čije će sjedište, prema najavama, biti u Zavidovićima.

 

 

Razlozi za ovakvu Odluku su, prema riječima prisutnih, višestruki a baziraju se na osnovnim ciljevima Fondacije. Jedan od njih je, svakako, i opredjeljenost Fondacije da svojim radom i angažmanom, ukazuje, istražuje, proučava te zaštiti kulturno i historijsko nasljeđe na čitavoj teritoriji BiH.

 

 

„Kamene kugle su fenomen na koji, pored BiH, ekskluzivno pravo ima još samo nekoliko zemalja Srednje Amerike. Bosna i Hercegovina se, zahvaljujući, između ostalog i kamenim kuglama za koje zvanična nauka još uvijek nema validno objašnjenje, svrstava u red historijski i arheološki interesantnih područja“, istakao je u toku sjednice Ahmed Bosnić koji će, prema odluci članova Upravnog odbora, biti na čelu tima koji će voditi Projekt bosanskih kamenih kugli.

 

 

Bosnić je informirao prisutne o dosadašnjim, otkrivenim lokalitetima na kojima se mogu pronaći ove zagonetne kugle. Naime, zahvaljujući ličnim angažmanom, podršci Fondacije kao i građanima koji su ukazali na određene lokalitete, za sad je poznato nekoliko lokacija bogatih ovim, ljudskom rukom, rađenim kuglama.

 

 

Kugle, koje su prema preliminarnim istraživanjima pravljene od nekoliko vrsta materijala, mogu se pronaći u Banjaluci (Trn i Slatina), Zenici, Žepču, Maglaju, Zavidovićima, Olovu, Kaknju, Varešu, Kladnju, Konjicu, Teočaku, Srebreniku i Starom Majdanu.

 

 

Fondacija će, u saradnji s lokalnim vlastima nabrojanih općina,  inicijativu i ideju o osnivanju Arheološkog parka: Bosanske kamene kugle, prezentirati 9. septembra u Zavidovićima, mjestu u kojem je pronađen najveći broj  fascinantnih kugli. Na prezentaciji se očekuju i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, akreditovani ambasadori, strani i domaći zvaničnici kao i predstavnici turističkih zajednica.

  

Upravni odbor je odobrio i nastavak aktivnosti na istraživanju potencijalnog arheološkog nalazišta, Kamenog hrama u Bandolu. Stručni tim Fondacije će tako, u narednim danima a kao prvi korak u nizu, izvršiti geološku analizu fuga koje spajaju  kamene blokove za koje se pretpostavlja da tvore drevni hram. Takođe, u saradnji sa općinom Travnik nastaviće se rad na dvije nove probne sonde na ovom, kako se pretpostavlja, prahistorijskom hramu.

                                 

Usvojen je i izvještaj koji je prezentirao izvršni direktor Fondacije Mario Gerussi, a koji se odnosi na pokretanje web stranica na njemačkom i francuskom jeziku.

 

 

Kako je istaknuto, oficijelna web stranica Fondacije je jedna od najposjećenijih u BiH, ali i šire, tako da je formiranje novih, na popularnim jezicima, logičan korak koji se nametnuo sam po sebi. Nove stranice će, tako, omogućiti potpuniju i efikasniju prezentaciju projekata te bolju informiranost svjetske javnosti o aktivnostima  Fondacije.

 

 

Stručni rad i opredjeljenost Fondacije za istraživanje i zaštitu bh. historijskog blaga kao i nastojanje da se javnosti približi aspekt daleke prošlosti, prepoznali su i rukovodioci te zaposleni u PTT-u BiH koji su pokrenuli radni postupak za izradu posebne edicije poštanskih maraka s piramidom koja je i zaštitni logo Fondacije.

 

 

Projekt istraživanja Bosanske doline piramide te njegova kompleksnost i intrigantnost, do sada, je privukao veliki broj stručnjaka iz cijelog svijeta koji svojim radom na terenu doprinose procesu pronalaženja novih dokaza koji govore o postojanju grandioznog kompleksa piramidalnih građevina u visočkoj dolini.

 

 

U skladu s tim, u narednom periodu će se,  prema najavama koordinatorice za saradnju s domaćim i međunarodnim institucijama Elme Kovačević, stručnom timu Fondacije pridružiti i nekoliko svjetskih, renomiranih stručnjaka iz područja arheologije i geologije. Već 2. septembra, u BiH će doputovati dva iskusna arheologa iz Pakistana koji će na istraživanjima provesti dvadesetak dana, a Fondacija će, uskoro, ugostiti i stručnjake za razdoblje prahistorije iz Egipta, Jordana i Libije.

 

 

Takođe, na inicijativu članova organizacionog odbora Regionalne konferencije na temu reforme državne službe na prostoru Zapadnog Balkana koja će biti održana u Sarajevu 11. i 12. septembra,  Bosansku dolinu piramida će 11. septembra posjetiti 50 učesnika iste iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Albanije. Fondacija će početkom septembra ugostiti i učesnike međunarodnog atletskog mitinga koji se, ove godine, održava u Zenici.

 

 

Redovnoj sjednici, koju je putem video-linka vodio predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagić, prisustvovali su članovi ovog tijela, Vlatko Določek, Mahir Hadžiahmetović, Jovo Jovanović, Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, izvršni direktor Mario Gerussi, projekt menadžer Senad Hodović, zamjenik projekt menađera Enver Buza te koordinatorica za saradnju s domaćim i međunarodnim institucijama Elma Kovačević.

 

 

Zadnje ažuriranje utorak, 13 februar 2007 14:41

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 18:00 (april - maj)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved