Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Otkriven brid Bosanske piramide Sunca!!

Na sondi br.17, koja se nalazi na bridu sjeverne i istočne strane bosanske piramide Sunca, danas su započeti radovi na skidanju  površinskog pokrova. Već nakon početnih radova uočen je brečoliki materijal u pravilnoj formi brida piramide.

Aktivna SlikaNa sondi br.17, koja se nalazi na bridu sjeverne i istočne strane bosanske piramide Sunca, danas su započeti radovi na skidanju  površinskog pokrova. Već nakon početnih radova uočen je brečoliki materijal u pravilnoj formi brida piramide. Prema riječima geologa Ibrice Repišti, nakon prvih opservacija može se uočiti da nagibi brida i pobočnih ploha prate pravilnu geometriju piramide, tj. sjevernu i istočnu stranu piramide.

 

 Na sondama br.14 i 16 nastavljeno je sa radovima na uklanjanju površinskog sloja humusa i rastresitog materijala ispod kojeg se nalaze blokovi breče.

Kako nam je rekao historičar Sanel Silajdžić na sondi br.9 nastavljeno je izmještanje materijala sa strana sonde.

  

Rukovodilac radova na bosanskoj piramidi Mjeseca g. Goran Čakić, informisao nas je o aktivnastima na ovoj piramidi. Na sondi br.1 otvorena je sekcija dimenzija 1,5x1,2x3,5m, te se radilo na dovođenje sonde u pravilan geometrijski oblik. Na sondi br.15, nastavljeni su radovi na proširenju sonde, nađeni su fragmenti kaldrme, te fragmenti popločanog platoa.

Arheolog Nancy Gallou i danas je radila na sondi br.12. Na ovoj sondi proširena je sekcija unutar pravougaone kamene strukture na dimenzije 1,2x0,8m, dubine 0,5m. Također, uklanjao se sloj zemlje iznad vertikalnog zida da bi se smanjio pritisak na pomenuti zid, kako ne bi došlo do urušavanja.

  

Uprkos visokim temperaturama, koje nisu zabilježene proteklih stotinu godina, i danas je na bosanskim piramidama boravio veliki broj turista i znatiželjnika. Većina posjetilaca je iskoristila jutarnju svježinu da posjeti piramide prije popodnevnih vrućina. Već u ranim jutarnjim satima u organizovanu posjetu bosanskoj piramidi Mjeseca, stigla je delegacija Zavoda za planiranje razvoja kantona Sarajevo, na čelu sa g. Saidom Jamakovićem direktorom zavoda, gđa. Munira Zahiragić pomoćnik direktora Federalnog zavoda za statistiku, delegacija JP Geodetski zavod BiH, koju je predvodio tehnički direktor Mahir Esad, zajedno sa g. Enverom Buzom vođom projekta.

Dva autobusa simpatizera i članova Stranke za BiH su također danas bili u posjeti bosanskoj piramidi Mjeseca.

  

Mediji ni danas nisu izostali na bosanskim piramidama. Asocijacija elektronskih medija danas je boravila na piramidi Mjeseca, gdje su članovi ove asocijacije obišli nekoliko lokacija na kojima se trenutno vrše iskopavanja. Predstavnici nekoliko medijskih kuća, Radio Stari Grad, TV kantona Srajevo, TV Amna, TV Tuzlanskog kantona i RTV Visoko, dogovorili su saradnju na razmjeni i emitovanju priloga sa bosanskih piramida.

  

Ekipa TV SITEL iz Skoplja stigla je u poslijepodnevnim satima na plato Visočice gdje ih je dočekao g. Semir Osmanagić. Novinarka ove televizije Marina Šaroska, razgovarala je sa g. Osmanagićem o dosadašnjim aktivnostima na projektu bosanskih piramida, te o planovim Fondacije za ovu, kao i naredne godine istraživanja.

 

 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image

Zadnje ažuriranje utorak, 13 februar 2007 14:18

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved