Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Sa novim materijalnim dokazima za geologe više nema sumnje o postojanju piramida!!

G. Semir Osmanagić danas ja na platou BPS dočekao g. Daria Andretti-a, doktora geoloških nauka i rektora univerziteta „Humic Lumici“ iz Italije, g. Goražda Žilbert-a, doktoranta geoloških nauka iz geološkog zavoda Slovenije i geodeta Sabinu Mujkić iz Slovenije, s kojima je obišao plato bosanske piramide Sunca i stari grad Visoki.

Aktivna SlikaG. Semir Osmanagić danas ja na platou BPS dočekao g. Daria Andretti-a, doktora geoloških nauka i rektora univerziteta „Humic Lumici“ iz Italije, g. Goražda Žilbert-a, doktoranta geoloških nauka iz geološkog zavoda Slovenije i geodeta Sabinu Mujkić iz Slovenije, s kojima je obišao plato bosanske piramide Sunca i stari grad Visoki.

Nakon obilaska bosanske piramide Sunca g. Osmanagić se sa gostima iz Italije i Slovenije uputio na bosansku piramidu Mjeseca gdje su im se pridružili geolozi Nađija Nukić i dr.Aly Barakat. Na sondi br.1 g. Andretti je pregledao kamene blokove pješčara, koji su pronađeni prije nekoliko dana, nakon čega se zajedno sa  Nađijom Nukić uputio u obilazak ostalih sondažnih bunara na Plješevici, dok su g. Osmanagić, gđa Habiby i g. Berekat otputovali u Sarajevo na prijem kod Egipatskog Ambasadora.

U Sarajevu su im se pridružili gđica Elma Kovačević i g. Mario Gerussi.

 

U poslijepodnevnim satima, na kraju obilaska piramide Mjeseca g. Auretti je pregledao sondu br.12 na kojoj je već registrovano prisustvo ploča pješčara koje imaju oblik zidina, na 2m udaljenosti od prednjih blokova pronađen je zid visine 1m, širine 70cm sa kontinuitetom na lijevu i desnu stranu. Odmah po dolasku na ovu sondu g. Auretti je konstatovao da se radi o zidu, koji je izrađen ljudskom rukom, a nakon dodatnih ispitivanja izjavio je da se vjerovatno radi o ulazu u piramidu, te da je potrebno uraditi još dosta toga da bi se to i potvrdilo. Prema mišljenju uglednog geologa iz Italije, ovo je još jedan jako bitan dokaz hipoteze g. Osmanagića, koji, kako je naglasio, niko ne može pobiti.

 

Na BPS danas su nastavljeni radovi na sondama. Na sondi br.1 su otvorene nove sonde dimenzija 1,5x1,5m. Na ovoj sondi je ekipa u sastavu Silvana Čobanov arheolog, Lamia El Hadidy arheolog i Nancy Gallou arheolog pronašla fosilni ostatak lista u kvadrantu A3.

 

Na sondi br.6 nastavljeno je dislociranje materijala u gornje dijelove sonde, a radovi su nastavljeni i na istočnoj strani piramide, odnosno na sondama br.15 i 16. Na ovim sondama izvršeno je sređivanje i započeto uklanjanje površinskog sloja.

Volonteri su i danas kao i proteklih dana dali svoj doprinos istraživanju bosanske piramide Sunca. 43 volontera, članova „Foruma mladih SDP-a“ iz Gračanice su izvodili fine radove i uklanjali površinski sloj na sondi br.5.

 

Na bosanskoj piramidi Sunca danas je boravio i konzul Republike Slovenije u BiH g. Bogdan Star koga je na platou piramide dočekao g. Semir Osmanagić, gdje je gospodinu konzulu i grupi turista iz Crne Gore, održao prezentaciju Projekta.

Pored ove posjete danas smo zabilježili i dolazak 80 radnika tvornice „Dita“ iz Tuzle, 40 članova folklornog udruženja „Bašćaršija“ iz Sarajeva,  60 učesnika Sarajevo Kids Festivala, pripadnika njemačkog EUFOR-a iz Tuzle, te mnogobrojnih stranih i domaćih posjetilaca.

 


 

 

 

 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image

Zadnje ažuriranje utorak, 13 februar 2007 14:18

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00-16:00 (januar-februar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved