Logo
Print this page

Rektor univerziteta «Lumuci» iz Rima, prof.dr. Dario Andretta, posjetio Bosansku dolinu piramida i p

Danas je u posjeti Bosanskoj dolini piramida bio prof. dr. Dario Andretta, geolog i sedimentolog, predsjednik i rektor univerziteta «HUMIC – LUMUCI» iz Rima (Italija). Posjeta je ostvarena u saradnji sa rektoratom Univereziteta u Zenici.

Aktivna SlikaRektor univerziteta «Lumuci» iz Rima, dobitnik američke naucne nagrade "The accademia dei lincei" za primjenu arheoloških informacija u geologiji, prof.dr. Dario Andretta, posjetio Bosansku dolinu piramida i prihvatio da bude na celu Komiteta za geologiju Fondacije !!!

 

Danas je u posjeti Bosanskoj dolini piramida bio prof. dr. Dario Andretta, geolog i sedimentolog, predsjednik i rektor univerziteta «HUMIC – LUMUCI» iz Rima (Italija). Posjeta je ostvarena u saradnji sa rektoratom Univereziteta u Zenici.

 

 

Dr. Andretta je obišao otvorene sondažne bunare na Plješevici/Bosanskoj piramidi Mjeseca, u pratnji vodećeg geologa Projekta Nadžije Nukić  i dr. Aly Abd Barakata, geologa iz Egipta. Nakon obilaska terena na Plješevici, profesor je posjetio i lokacije na terenu Visočice/Bosanske piramide Sunca, gdje je sa pomenutim geolozima komentirao nalaze, složivši se s njima u mnogim stručnim tumačenjima.

 

 

Nakon obilaska terena stručnjaci su otišli na sastanak u motel «Piramida Sunca» u Visokom, gdje su pričali o budućoj kooperaciji između univerziteta «HUMIC – LUMUCI» i Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca".

 

 

Kako nam je rekao, po povratku u Italiju profesor Dario Andretta će tražiti od vlade Italije da verifikuje ovu buduću kooperaciju i da donira sredstva potrebna za istraživanja, kao i da održi internacionalnu konferenciju u vezi Projekta u cilju prikupljanja sredstava i animacije stručnog kadra koji će ubuduće zajednički raditi sa našim stručnjacima na ovom kao i na drugim značajnim projektima.

 

 

Dr. Dario Andretta je prihvatio da od sada bude na čelu Komiteta za geologiju pri Fondaciji "Arheološki park Bosanska piramida Sunca".

 

 

U izjavi za Fondaciju rekao nam je slijedeće: "Moja impresija je da se nalazimo pred nečim veoma važnim za istraživanje. Mi smo sigurni da se radi o nečemu veoma važnom sa geološke i arheološke tačke gledišta, jer zasigurno već imamo neke morfološke oblike koji ukazuju na djelovanje ljudskih ruku. Nalazimo se pred geomorfološkom strukturom koja je bila obrađivana ljudskom rukom, a prva impresija je da je neka civilizacija našla interes da oblikuje na način koji je u interakciji sa ovom morfologijom. Ne možemo ništa reći o vremenu, tipu civilizacije, značenju, ali imamo osnovu za dalja istraživanja na globalnoj osnovi. Imam osjećaj da se nalazim pred nečim veoma velikim. U društvu ljudi iz Fondacije "Arheoloski park BPS" sam se lijepo osjećao, upoznao divan narod , divne istraživače, profesore i sve druge.

 

 

Dr. Dario Andreta, koji svojim stručnim referencama može dodati i nominaciju za Nobelovu nagradu, jedan je od brojnih uglednih međunarodnih stručnjaka koji podržavaju Projekat bosanskih piramida i žele doprinijeti njegovoj punoj afirmaciji i realizaciji. 

 

Bosanska dolina piramida tako će i stvarno i metafizički postati most između zemalja, kontinenata, stručnjaka, i turista iz čitavog svijeta, koji će na visočkim koordinatama otkrivati jednu novu istinu, jednu novu istoriju i jednu novu budućnost svijeta.

 

 

Svi stručnjaci iz zemlje i svijeta i dalje su pozvani da se pridruže svojim kolegama iz Fondacije u ovom velikom i značajnom arheološkom Projektu.

 

 

 

 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image    

Zadnje ažuriranje utorak, 13 februar 2007 14:32
jm
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved