Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

MEĐUNARODNA VERIFIKACIJA PIRAMIDALNOG KOMPLEKSA!!!

Od danas se timu stručnjaka na Projektu bosanskih piramida u Visokom pridružio gospodin Aly Abd Alla Barakat, dr.geologije zaposlen u Javnoj egipatskoj ustanovi za rudna bogatstva u Kairu, i vodeći stručnjak iz te oblasti u toj zemlji, poznatoj po arheološkim draguljima svijeta – piramidama, kojih u Egiptu ima, po riječima našeg gosta ukupno 96.

Aktivna SlikaOd danas se timu stručnjaka na Projektu bosanskih piramida u Visokom pridružio gospodin Aly Abd Alla Barakat, dr.geologije zaposlen u Javnoj egipatskoj ustanovi za rudna bogatstva u Kairu, i vodeći stručnjak iz te oblasti u toj zemlji, poznatoj po arheološkim draguljima svijeta – piramidama, kojih u Egiptu ima, po riječima našeg gosta ukupno 96.


I prije odlaska na lokalitet bosanskih piramida, dr. Barakat je jutros rekao u odgovoru jednom visočkom mediju na pitanje vjeruje li da su u Visočkoj dolini piramide – da on već sad vjeruje, i prije nego ih je vidio, da su to i mogu biti samo piramide – sudeći po dosadašnjim dokazima do kojih se došlo i koji stoje u izvješatju koji je on dobio na čitanje i prije dolaska u BiH.
Ono što se protezalo kroz sve njegove današnje analize i zaključke sa terena, nakon prvog neposrednog uvida je da je dr. Barakat izjavio za sve viđene istraživačke lokacije koje je danas posjetio i sve pronađene vrste kamenja na istraživačkim lokacijama da su djelo ljudskih ruku, obrađeni kako bi oblikovali stepenice, terase ili strane piramide.

 

ZAKLJUČAK dr. Aly Abd Alla Barakata:

 

Bosanska piramida Sunca:
Obilazak sondi na istočnoj strani – sonda 4A – kameni blokovi napravljeni su ljudskom rukom i polirani slično kao egipatske piramide, srvha poliranja je da odbijaju sunčevu svjetlost. Sjeverna strana-Sonda 4C- pravougaoni kameni blokovi od prirodnog materijala izrezani ljudskom rukom, prenošeni na ovu lokaciju i ugrađeni u zidove piramide. Sjeverna strana-sonda 5B-kameni blokovi su izliveni («antički beton») sa određenim procentom cementa – na istočnoj strani je prisutno postojanje posebnog vezivnog materijala između izlivenih betonskih blokova, što je identično postojanju vezivnog materijala u slučaju egipatskih piramida i hramova.
Plato piramide – terase pronađene na platou piramide bile su još jedna lokacija u kojoj je dr Barakat prepoznao sličnost sa egipatskim piramidama, i isti koncept gradnje – rekao je da su sve piramide svijeta građene po istom konceptu – stepenice se prave od iste vrste kamenja od kojih se pravi i piramida, samo što se u slučaju stepenica taj kamen razbija na manje komade. Utisnute reljefne oznake pronađene na površini pješčara na platou nazvao je vrlo zanimljivim i rekao da ih treba detaljno proučiti da bi im se ustanovilo porijeklo i svrha.

Bosanska piramida Mjeseca:

U podnožju piramide, na južnoj strani, otkrivena preliminarna sonda je pokazala postojanje ljudskom rukom obrađenih i ugrađenih kamenih mozaičnih ploča, odvojenih fugom širine 1-2 cm, ploče su debljine od 7 do 9 cm, sa reljefnim otiskom na površini.
Popevši se više na piramidu Mjeseca, dr Barakat je zajedno sa dipl.ing.geologije Nadjom Nukić, koordinatorom geoloških radova za Fondaciju, pronašao pravilno slagane ploče pješčara i uporedio ih sa onim nađenim na Bosanskoj piramidi Sunca, na platou, rekavši da su identične.
Dr. Barakat je takođe rekao da manja piramida, piramida Mjeseca, neodoljivo podsjeća na stepenastu piramidu u Egiptu, koja ima nekoliko terasa, i on pretpostavlja da je to oblik ove piramide, dok za piramidu Sunca smatra da ima malo drugačiji oblik, i da nije identične gradnje piramidi Mjeseca. Ovo bi takođe moglo značiti da vremenski datiraju u različite periode, rekao je.
Dr. Barakat bio je danas pun dojmova i davao izjave brojnim medijima o svojim zaključcima, koje je donosio sa ekspertnim pristupom i stručnom uvjerenošću.

 

Posjeta Geološkog Instituta iz Sarajeva – prof .dr. Mirza Bašagić, dr. Ferid Skopljak i dr. Nijaz Škripić danas su bili na lokacijima Bosanska piramida Sunca i Bosanska piramida Mjeseca, a za iduću sedmicu najavljena je nova posjeta većeg broja stručnjaka ovog sarajevskog fakulteta. Dr. Bašagić izjavio je da se naučni zaključci mogu donositi tek nakon naučnog istraživanja i provođenja cjelokupne laboratorijske analize i opsežne analize na terenu, što se u slučaju Geološkog fakulteta iz Tuzle - nije desilo. Njihovi zaključci bili su ishitreni i neutemeljeni. U ovom trenutku ima i više nego dovoljno razloga na terenu koji ukazuju da istraživanje treba biti nastavljeno.


 
Semir Osmanagić danas je boravio u Zagrebu gdje je učestvovao na RTL televiziji emisiji Sanje Doležal o otkriću bosanskih piramida, šireći još jednom ovu najnoviju naučnu istinu i van granica Bosne i Hercegovine. Od sutra je ponovno u Visokom na lokalitetima bosanskih piramida.

 

U popodnevnim satima Fondacija AP BPS dobila je još jedno pojačanje u našem stručnom timu – Nancy Gallou, arheologinja iz Grčke, od sutra će na terenu pomagati svojim kolegama u dokazivanju istine o bosanskim piramidama, prvim evropskim piramidama.

 

Danas je na lokalitetima bosanskih piramida bio veliki broj domaćih medija, a od stranih ćemo istaknuti ekipu najpoznatijeg japanskog lista «The Asahi Shimbun» predvođenu sa Sekimoto Makoto, šefom ureda predstavništva ove redakcije u Beču, i ekipu američkog «Chicago Tribune-a» koji  je predvodio Tom Hundley.

 

Nakon današnjih izjava vodećeg egipatskog eksperta za primjenjenu geologiju u arheologiji, na Bosanskoj piramidi Sunca i Bosanskoj piramidi Mjeseca, koje smo očekivali i kojima smo se nadali, pozitivna atmosfera i euforija je poput lavine koje su pokrenuli mediji zahvatila cijelu Bosnu i Hercegovinu.


 
Ovim putem želimo zahvaliti svim onim medijima koji su objektivno i vjerodostojno i dosad prenosili informacije vezane za ovo otkriće, kao i svim sponzorima i donatorima koji su bili uz nas, a nakon današnjeg dana vjerujemo da je Projekat bosanskih piramida uzeo jedan novi i čvršći «kurs plovidbe» i da plovi sigurno, mirnim vodama, do konačnog pristaništa – potpunog naučnog potvrđivanja teze o postojanju bosanskih piramida u Visočkoj dolini.

 

 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image

Zadnje ažuriranje utorak, 13 februar 2007 14:27

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved