Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

IZNENAĐENJE U PODZEMNOM TUNELSKOM KOMPLEKSU RAVNE

Podzemni kompleks hodnika u Bosanskoj dolini piramida donosi nova arheološka iznenađenja.Na udaljenosti od 130 metara od ulaza u podzemni kompleks hodnika Ravne nalazi se najveći pregradni zid (suhozid) sa desne strane koji pregrađuje najmanje dva tunelska kraka. Zajedno sa glavnim hodnikom čini jednu veću raskrsnicu.

 

 Image Image Image

Podzemni kompleks hodnika u Bosanskoj dolini piramida donosi nova arheološka iznenađenja.

Na udaljenosti od 130 metara od ulaza u podzemni kompleks hodnika Ravne nalazi se najveći pregradni zid (suhozid) sa desne strane koji pregrađuje najmanje dva tunelska kraka. Zajedno sa glavnim hodnikom čini jednu veću raskrsnicu.

Gornji dio suhozida i manja količina šljunkovitog materijala je uklonjena da bi se lociralo gdje jedan od prolaza vodi. Nakon šest metara uočeno je postojanje još jednog suhozida!

Između dva suhozida pronađen je neobičan predmet. Riječ je o kamenom okviru od riječnog krečnjaka čije je središte ispunjeno metalnim oksidom.

Ovaj potencijalni arheološki artifakt je već laboratorijski ispitan. Metalni oksid se ne otapa ni u jednoj kiselini. Sam kamen se otapa. Da li je riječ o misterioznoj metalnoj smjesi koja je sa kamenim okvirom predstavljala drevni alat?

 

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 17 septembar 2007 10:34

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved