Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

MEGALIT S RUNAMA VRAĆEN U ORIGINALNI POLOŽAJ

ImageTokom trajanja Međunarodne radne akcije volontera „MRAV Bosanske piramide 2010” izvođeni su radovi čišćenja podzemnog labirinta „Ravne”. S obzirom da je veći broj volontera bio angažiran na iznošenju šljunkovitog materijala iz tunelskih hodnika, iz sigurnosnih razloga je u julu 2010. pomjeren jedan manji megalitni blok za jedan metar kako ga volonteri ne bi oštetili prilikom vožnje kolicama. 

Nakon toga primjećeno je da je došlo do znatnijeg izbijanja i zadržavanja vode na do tada suhoj površini glinene podine u okolini megalita. Takva situacija se nastavila i do početka 2011. godine. 


S obzirom na odluku stručnog tima Fondacije da se fokus čišćenja tunelskih hodnika prebaci na tunele koji su locirani prije ovog megalita, s namjerom te da se napravi još jedan kružni tok, stvorili su se uslovi da se pomjereni megalitni blok vrati u prvobitni položaj. Inače, taj megalit je poznat po tome što se na njegovoj površini nalaze uklesani simboli koji podsjećaju na znakove runskog pisma. Pomjeranje je izvršeno vrlo pažljivo, bez korištenja poluga ili alata, tako da nije došlo do oštećenja njegove površine. 

Prije pomjeranja megalita utvrđeno je elektronskim mjernim instrumentom da se ispod njegove originalne lokacije nalazi podzemni vodeni tok. Pomjeranjem megalita došlo je do zračenja negativne energije na površini tunela i to je jedina lokacija u kompletnom podzemnom labirintu s negativnim energetskim isijavanjem. Nakon što je megalit vraćen u originalni položaj prestala su negativna zračenja na ovoj lokaciji. 

Prema dosadašnjim ispitivanjima, svi su megalitni blokovi raspoređeni iznad podzemnih vodenih tokova neutralizirajući njihov negativan utjecaj. Pomjeranjem bilo kojeg od njih dolazi do poremećaja u podzemnom kompleksu. To ubjedljivo govori o sistematičnosti drevnih graditelja koji su jako dobro poznavali zemaljske energije.

 

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved