Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SVJETSKA PREMIJERA FILMA „PIRAMIDA ISTINE“

U četvrtak, 11.02.2011. u 14,00 sati sam se počastio odlaskom na Svjetsku premijeru dugometražnog dokumentarnog filma Saida Sefe „PIRAMIDA ISTINE“ (FINDING TRUTH), koja je održana u multipleks kinu „Ekran“. Film je dobitnik nagrade California Daimond Award, koja spada u najcjenenije nagrade za dokumentarne filmove. Trajanje filma je 100 minuta. Nakon projekcije filma organiziran je razgovor sa autorm filma Saidom Sefom i dr. sc. Semirom Osmanagićem, samostalnim istraživačem. Medijator razgovora je bio Haris Bilalović, novinar BHT1.

 

 

Iako sam se trudio da svih ovih godina budem dobro informiran o istraživanjima Fondacije bosanska dolina piramida, ovaj film je za mene bio značajna novost.

Oduševljen sam pristupom autora filma, gospodina Saida Sefe. On je uspjeo dati filmskim jezikom cjelovitu priču o bosanskim piramidama, ispričanu od strane svih koji negiraju, koji potvrđuju i onih koji još nisu opredijeljeni u mišljenu, da li ima ili nema bosanskih piramida. Stotinjak svjetskih eminentnih relevantnih i nerelevantnih stručnjaka raznih oblasti su akteri ovoga filma.

 

Kritičari filma su mu mu dali najviše ocjene u svim aspektima filmske dokumentaristike. Citiram tekst iz najave filma:

“Da li su priče o civilizaciji i visočkim piramidama zabluda ili istina ?” Civilizacija i piramide u Bosni starije od egipatskih? Zabluda ili istina? Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, avangardna ličnost gospodina Osmanagića, politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću..Četiri godine film slijedi protagoniste na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjereje.

 

Ovaj film je obradio i rad njemačkih arheologa kod sela Okolišta, blizu Visokog gdje rade od 2002. godine. Njemački naučnici iskopavaju naselja neolitske civilizacije poznate kao „Butmirska kultura“, starosti i do 7.500 godina. Butmirska kultura se već tada bavila zemljoradnjom i stočarstvom, koristili su keramičko posuđe i mašine za tkanje, te posjedovali znanje o metalurgiji bakra. Pored toga ostavili su veliki broj umjetničkih i religioznih artefakata. Film jako informativno govori i o tom iskopavanju, koje čitaoci novina i gledaoci televizijskih programa, uglavnom preskaču, premda je izuzetno zanimljivo. Uostalom, ko bude gledao film, saznati će i zašto.

Protivnici teorije piramida pokušavaju zaustaviti daljnja iskopavanja te iste prikazati kao prevaru. Egipatski arheolozi i geolozi pak potvrđuju postojanje piramida kao i čovjekovo sudjelovanje u njihovu nastanku. Njemački arheolozi pronalaze bitne artefakte koji potvrđuju povezanost Butmirske kulture i piramida i tako dalje. Nema smisla da ispričam glavni sadržaj filma, koji će se prikazivati u kinu Ekran, počev od ove Svjetske premijere, pa na dalje u udarnim noćnim terminima.

Na žalost, moram kazati, da Zenica zaista nema filmofila. Zenica je počašćena Svjetskom premijerom ovoga filma a potom prvim projekcijama u BiH i u svijetu. Gledalaca očajno malo. To šta je bilo, bjehu srednješkolci, gimnazijalci. Samo par studenata. Od tzv. intelektualne elite, nigdje nikoga. Zenica je faktički popljuvala čast, koja joj je pružena Svjetskom premijerom filma. Možda je zakazao i marketing?!

Za posjetioce ove stranice, koji su zainteresirani pratiti događaje vezane za Fondaciju bosanska dolina piramida, kao i pogledati slike i tekstove snimljene u ovih 5-6 godina, preporučujem link Fondacije: www.piramidasunca.ba


 

Pripremio: Mirsad Đulbić 

Zadnje ažuriranje nedjelja, 13 februar 2011 22:56

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved