Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SAKRALNA GEOMETRIJA U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Sve je u svemiru iskreirano po principima sakralne geometrije. Bosanska dolina piramida sigurno čuva neke poruke drevnih graditelja. Nadam se da će poznavatelji sakralne geometrije naći inspiraciju u ovim građevinama.

Nažalost zasad ne posjedujem znanja iz sakralne geometrije, ali me nadahnjuje kad ju promatram i čitam o njoj.

Naime ono do čega sam došla je da bi poznavatelj sakralne geometrije temeljem phi racia mogao napraviti iz nekog detalja građevine, npr. dijela koji označava vrh Piramide Sunca, rekonstrukciju cijele piramide, tj. odrediti njenu bazu, a time i njen podzemni dio. 

Pretpostavimo da je ovaj kompleks na planeti ostao sačuvan, jer su ga graditelji tog doba izgradili kao fizički mehanizam spajanja, važan za uspostavljanje parametara između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a u određenoj točki vremena i s višim, drugim dimenzijama. 

Primjenom Fibonaccijevog niza, kad se pronađe „pupak“, centralna točka niza – moglo bi se na površini pratiti u kojem smjeru su smještene još neotkrivene građevine u Bosanskoj dolini piramida.

Međutim, ako bi se kompjuterski nastavio pratiti niz moglo bi se odrediti s kojim je sve „sakralnim“ građevinama na cijeloj planeti povezana Bosanska dolina. Fibonaccijevim nizom se može ići u prostor izvan zemljine površine pa bi se mogla uspostaviti veza s točno određenim planetama i zvjezdanim sustavima. Također bi se iz te centralne točke moglo ići i u dubinu tj. pod zemlju.  

Možda bi se u traženju „pupka“ moglo krenuti od jednostraničnog trokuta koji čine vrhovi triju piramida (Piramida Sunca, Piramida Mjeseca i Piramida Zmaja), pretpostavljam da je centar izvan tog trokuta. Možda je centar sačuvan na površini (negdje u prirodi, selo Vratnica!?, na tlu neke crkve, samostana, trga ili neke važnije točke u kraju). Kad se otprilike zna što se traži, lakše će se uočiti i iz aviona.  

Na platou Gize taj „pupak“ (vortex), udaljen je oko kilometar i po od piramida, a ide i oko kilometar i po u dubinu, predstavljen je jednim otvorom/rupom. Ispred nje je izgrađena mala kamena građevina. Prema Drunvalu Melchizedeku i Edgaru Cayceu to je ključ cijelog kompleksa platoa Gize i najvažnije mjesto u cijelom Egiptu. Otkrivena je fotografiranjem iz zraka. Smatra se da tek kad je ona određena, započeto je s gradnjom cijelog platoa. Centar te točke, otvora savršeno je poravnan s južnom stranom te kamene građevine i sjevernom stranom Velike piramide.  

Zaključujem iz toga da je tako i u Bosanskoj dolini (i da krivulja prolazi preko vrha najviše piramide). 

Nakon toga bi, vjerojatno, trebalo pronaći drugi centar (otvor). Spirale koje idu iz ta dva centra se spajaju i tu bi mogla biti točka u kojoj je os ujedinjenja planetarne mreže tj. mreže ujedinjenja svjesnosti oko Zemlje, što je vezano uz precesiju ekvinocija.  

Dobila sam ideje čitajuci Drunvalovu knjigu „The ancient secret of the Flower of Life“ (str. 108-109, 194-207). Knjiga sadrži crteže Fibonaccijevog niza s različitih polazišta. Drunvalo je istaknuo jedan detalj koji mi se činio važnim za spomenuti, a to je da je kod sakralne geometrije jedan od glavnih ključeva – dijagonala – služi za dobivanje informacija iz oblika.  

Uz pomoć svete geometrije moglo bi se, također, doći i do jednog zaboravljenog segmenta vezanog uz drevnu arhitekturu piramida, a to je zvuk. Pismo, statue i građevine postoje, ali zvuk udanjuje život. 

Kako doći do zvuka?  

Povezala sam Drunvalovu knjigu (str. 220-225, Keith Critchlow's Triangles and Their Musial Significance) i jedan događaj kojem sam prisustvovala prije par godina. Bila sam 2005. u Beču i ondje sam pozvana na izložbu fotografija i slika jednog palestinskog umjetnika. Kad sam ugledala fotografije i slike, prva pomisao mi je bila gdje je tu umjetnost. Fotografije i slike su se sastojale od linija i točkica. Međutim, tada je došao njegov prijatelj s glazbenim instrumentima. Stao je ispred svake slike i flautom odsvirao po jednu melodiju. Na neke slike je svirao s dvije frule u ustima. Te slike su bile glazba.  

Drunvalo u svojoj knjizi (str. 220-225) prikazuje nekoliko crteža u kojima linije predstavljaju glazbene tonove. Crteži su s jednostraničnim trokutom i linijom koja prolazi kroz središte trokuta i varijecije oko toga te s tetrahedronom i zvjezdanim tetrahedronom. Sam Drunvalo veli da je odsvirao melodiju na fruli Sioux Lacota kako bi drugima prenio to iskustvo. 

Kad bi poznavatelj sakralne geometije napravio više zasebnih crteža unutrašnjosti Piramide Sunca s linijama koje se presijecaju, i nakon toga kad bi glazbenik odsvirao glazbu na temelju tih crteža – možda bi se moglo doći do otvaranja nečeg što se ne može otvoriti fizičkim kopanjem.  

Naravno, treba istražiti i gdje je mjesto otvaranja. To će biti zanimljiv koncert.  

Dakle, ovo je poziv poznavateljima sakralne geometije. Ukoliko netko poznaje nekog stručnjaka za sakralnu geometriju, koji zna preračunavanje i stvarnu primjenu na teritorij, te nekog tko bi to znao kompjuterski prikazati, i k tome glazbenika koji bi to odsvirao, više je nego dobrodošao svojim znanjem u ovom projektu. Time bi se sa znanstvene strane dobio još jedan više nego zanimljiv dokaz.   

Tatjana Sučec, Hrvatska
06.03.2011. 

Primjeri Fibonaccijevog niza: 

Image 
Image 
Image 
Image 
Image 
Image 

Zadnje ažuriranje utorak, 08 mart 2011 16:06

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved