Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

NAMENA BOSANSKIH PIRAMIDA

ImageNa Slici 1 je model piramida u Visokom. Piramide u Visokom najverovatnije nisu bile grobnica, a to ću i objasniti kroz priču o njihovoj nameni. Prvo je  izgrađena mala piramida koja se nalazi u podnožju velike piramide Sunca i ona je služila kao početni orijentir za čitavu građevinu. Zatim su gledano u odnosu na malu priramidu izgrađene druge dve male piramide precizno poravnate sa pravcem istok/zapad i sever/jug. Obe piramide su savršeno poravnate sa tim pravcem i što je važno napomenuti na jednakom su odstojanju od male piramide. Kada su konstruisane male piramide imalo se rastojanje koje će poslužiti da se u vrh jednakostraničnog trougla posadi najveća piramida Sunca. Piramida Sunca ovde služi kao tačka iz koje se vrši osmatranje neba. Zatim je pristupljeno izgradnji malog lučnog zida koji se dobija u preseku linija 1 i 2 koje se lako nalaze matematičkum operacijama vezanim za geometriju i sličnost trougla. Konačno posle kratke priče o samom toku izgradnje piramida, sada objašnjenje kako one rade. Piramide su u suštini konstruisane kao jedan kalendar. Ovaj kalendar funkcioniše na principu praćenja Sunca i njegovog puta preko horizonta tokom godine. Kalendar funkcioniše tako što se sa najviše piramide pogledom obuhvati prostor između dve male piramide koje se nalaze jedna na jugu a druga na istoku i posmatra se sakodnevno izlazak i zalazak Sunca. Ako se ovo prati iz dana u dan  u decembru i januaru sunce izlazi na najdaljoj tački na jugoistoku, dok u mesecima julu i avgustu sunce izlazi najbliže istoku. Što se i jasno vidi na slici, i u tim tackama se pravac u kome izlazi Sunce poklapa sa ivicom zamišljenog jednakostraničnog trougla . Sada na čitavom lokalitetu postoje još dve orijentacione tačke koje se mogu videti na horizontu ukoliko se sa najveće piramide pogleda prema planini Jahorini. Te dve tačke su takođe na slici, i one u stvari predstavljaju mesta na kojima Sunce izlazi prilikom prolećne i jesenje ravnodnevnice. Svrha "zidića" je najverovatnije ta, da ukaže na razliku u godišnjim dobima. Poslednje i najbitnije je to što ovaj kalendar nije u funkciji, to jest Sunce više ne izlazi na mestu na kome je izlazilo prilikom gradnje piramida.

Autor: Branislav PavicevicOvu moju teoriju lako možete ispitati i sami. Ukoliko koristite Google Earth,pređite u Ground view. Namestite se tako da stojite na vrhu najveće piramide(piramide Sunca). Uključite opciju "Show the sunlight" da možete da posmatrate gde Sunce izlazi u Visokom, i posmatrajte izlazak sunca 1.janura, 1. februara i tako redom, ukoliko ovo uradite primetićete da je u prvom i dvanaestom mesecu Sunce najdalje desno, a u šestom i sedmom mesecu najdalje levo na horizontu (da se tako izrazim). Sledeća stvar koja je bitna dok posmatrate izlazak Sunca, videćete da sada Sunce izlazi "dalje" na severoistoku, to jest da bi kalendar (kako ja zovem piramide) radio potrebno je rotirati kompletnu planetu Zemlju za nekih 35-40 stepeni, što govori u prilogteoriji o pomeranju polova tokom istorije. Na Slici 2 (Jedan od dva orijentira)je vrh koji se zove Trebevac/Trebević, postoji slika tog mesta takođe na GoogleEarth, inače se nalazi ukoliko sa piramide Sunca pogledate prema Jahorini. Ovaj orijentir predstavlja mesto gde je Sunce izlazilo 20.3. to jest za vreme prolećne ravnodnevnice i  piramidalnog je oblika, a drugi orijentir nisam uspeo da pronađem pomoću GoogleEarth-a, ali se nalazi negde naplanini Jahorini, jasno se vidi na horizontu, ukoliko gledate sa piramide Sunca u pravcu Jahorine. Napominjem, ja lično nisam nikada bio u Visokom, ali ukoliko iskoristite GooglEarth i odradite sve ovo što sam vam naveo i sami ćete doći do zaključka da su piramide u Visokom kalendar, koji je pokvaren usled pomeranja polova.

Ovo je u stvarni, i najveće otkriće o samim piramidama, pošto ih datira u period pre poslednjeg velikog pomeranja zemljine ose. Ono što nas treba najviše da brine je, ko god da je gradio piramide u Visokom, nestao je, a da nije ostavio nikakav pisani trag iza sebe, ili ga mi barem još uvek nismo našli. Najbitnije ovde je uvideti da nam piramide u Visokom pokazuju prema kakvoj promeni se zemlja upravo kreće, a zajedno sa datumom ucrtanim u kobni Majanski kalendar, mislim da bi ovo trebalo uzeti u neko ozbiljnije razmatranje od strane svih nas koji danas predstavljamo civilizaciju. Jer očigledno ako budemo prepustili da se priroda postara za nas, nećemo imati nikakve šanse, za nas će se zaboraviti kao i za graditelje piramida u Visokom.

Branislav Pavićević

 

 

Zadnje ažuriranje utorak, 19 april 2011 00:18

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved