Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

PRONAĐEN VAŽAN ORGANSKI MATERIJAL NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA

Zadatak prve smjene volontera MRAV-a je da čisti i proširuje postojeće arheološke sonde na Bosanskoj piramidi Sunca. Sedmog juna 2012. italijanski arheolog Nicolo je nadgledao rad grupe volontera na sondi 4A, a i sam je radio na proširenju ove sonde. Kao što je poznato, na tom mjestu se, 80-ak cm ispod nanosa zemlje, nalaze betonski blokovi piramide.

Proširujući ovu sondu, ispod nanosa zemlje i gline, a tačno iznad betonskih blokova, pronašao je organski materijal – ugljenisane komade drveta. Ovaj pronalazak je potencijalno od velike vrijednosti jer može vrlo precizno odrediti minimalnu starost kada su ovi betonski blokovi lijevani. Očigledno da su se ovi komadi organskog materijala zadesili na betonskim blokovima prije nastajanja zemljanog prekrivača piramide.

Italijanski arheolozi Nicolo I Ricardo su obradili pronalazak i dokumentirali ga. Tri para organskih uzoraka su spakovana i bit će poslana na tri laboratorije za radiokarbonska ispitivanja. Fondacija ima izbor od više od 100 takvih laboratorija u svijetu. Naziv laboratorija će biti objavljen tek nakon što sve tri, nezavisno jedna od druge, završe procjenu starosti.

Interesantno je da je filmska ekipa austrijske TV upravo u to vrijeme snimala razgovore sa volonterima i kamerom je zabilježila otkrice i prve komentare stručnjaka Fondacije.

Zadnje ažuriranje utorak, 12 juni 2012 17:08

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved