Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Drevne misterije na meksičkom tlu: MISTERIOZNE KAMENE GLAVE OLMEKA

MISTERIOZNE KAMENE GLAVE OLMEKA

 

Slučajna otkrića kamenih glava na teritoriji meksičkih država Tabasco i Vera Cruz dovela su do ushićenja historičara i arheologa. Izmislili su ime za civilizaciju koja ih je pravila: Olmeci. Datiranja su pokazala iznenađujuću starost kada je ova kultura cvjetala: 1.200 godina prije nove ere. Ubrzo je kultura Olmeka nazvana “majkom svih mezoameričkih civilizacija”, kao što su Maje i Zapateci (još jedno izmišljeno ime za graditelje grada piramida Monte Albana).

Utjecaji Olmeka se osjećaju u pojedinim gradovima Maja u njihovoj arhitekturi, umjetnosti, pismu. Hijeroglifi, odnosno slikovna pisma su im slična. Olmeci su gradili piramide kao i Maje. Ipak, nova istraživanja gradova Maja u Belizeu su pokazala starost Maja od 6.500 godina, a u središnjem dijelu Meksika gradove Maja od 4.500 godina.

Ipak i otkriće olmečkih arheoloških spomenika i artifakata u području ovih meksičkih država koje izlaze na Meksički zaljev, je mnogo značajnije od nametnute historiografije.

 

<Pročitajte više ...>

Zadnje ažuriranje petak, 24 avgust 2012 22:31

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved