Logo
Print this page

NADZORNI ORGAN OPĆINE VISOKO U OBILASKU ARHEOLOŠKIH LOKACIJA

Kao i svake godine, na kraju sezone naučnih ispitivanja i arheoloških iskopavanja, pripremaju se godišnji izvještaji. U slučaju Općine Visoko, Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” treba da opravda utrošena sredstva granta koja se svake godine uvrštavaju u budžet Općine.

Primjera radi, Općina Visoko budžetom za 2010. predvidjela je 80.000 KM za istraživanja Fondacije da bi Fondaciji uplatila 64.000 KM do kraja te godine. Identična situacija je bila i 2011., da bi 2012. opcinski vijećnici usvojili nešto manji grant u visini od 77.000 KM. U prvih desetak mjeseci, procenat realizacije sredstava je oko 50% od visine granta.

Fondacija svake godine podnosi vrlo detaljan i konkretan plan istraživanja i iskopavanja u širokom području za koje ima trajne dozvole Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Na kraju sezone Nadzorni organ Općine Visoko utvrđuje da li su realizovani zacrtani planovi. Ujedno, vrši i prijem knjiga s dokumentacijom s iskopavanja. Na osnovu tog izvještaja Općina Visoko odlučuje o grantu za slijedeću godinu.

Prema planovima za 2012. godinu koji su podneseni Općini Visoko u proljeće 2012., Fondacija je, uprkos manjim prilivima od onih predviđenim grantom, do kraja arheološke sezone znatno nadmašila projicirani obim radova na bosanskim piramidama i u Podzemnom labirintu Ravne zahvaljujući vrijednom radu uposlenika, stručnjaka i volontera.

Zadnje ažuriranje srijeda, 31 oktobar 2012 17:09
jm

Najnoviji članci od Administrator

Povezani članci

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved